változó nyári ügyelet

2021.06.26. 19:30

Rászoktak a telefonra a balatoni páciensek

A járvány átalakította a nyári orvosi ügyeletet a Balatonnál, tudatosabbá váltak a páciensek. Gyakoribb a telefonos segítségnyújtás, az orvosoknak több idejük marad a komolyabb bajok ellátására.

Koszorus Rita

20190918 Székesfehérvár Tájékoztató A szárazréti orvosi rendelõ háziorvosi rendelés bõvítése A képen: Dr. Heffler Zsuzsanna (közép) háziorvos Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Nagy Norbert

Balatonlellétől Balatonboglárig a Török Sándor Egészségügyi Központ szervezi az ügyeletet. – Tizenhárom családorvos dolgozik ezen a területen, így egy doktorra két ügyelet jut. Én főállású vagyok, ezért nyolcszor ügyelek – mondta lapunknak Balázs Lajos, intézményvezető főorvos. Hozzátette, jó esély van rá, hogy ezen a nyáron még két kolléga beszáll az ügyeletbe, s külső segítségre sem lesz szükség. – Egy dologra jó volt a koronavírus-járvány, hogy egyre inkább valódi ügyeleti feladatokat látunk el és sürgős esetekhez kell kimennünk – mondta Balázs Lajos. – Korábban azzal is felkerestek minket, hogy elfogyott a receptre írt gyógyszer. – A járvány óta tudatosabbak lettek az emberek. Régebben délután 4 órától reggel 6 óráig egy átlagos hétköznapon 15-20, hétvégén pedig akár 30-50 esetünk is volt. Tavaly nyáron negyedannyi, naponta 5-8 páciens jelentkezett. Sok esetben elegendő a telefonos segítségnyújtás.

Fonyódon és Balatonfenyvesen az önkormányzatok támogatják az orvosi ügyelet működését. – Mi 26, Balatonfenyves pedig 13 millió forintot tesz hozzá az állami finanszírozáshoz, így egész évben van orvosi ügyelet a két településen – mondta érdeklődésünkre Hidvégi József. A fonyódi polgármester hozzátette, a szakrendelő munkatársai májustól októberig nagyon sok esetet látnak el. Náluk ugyanis jellemző, hogy az idős nyaralótulajdonosok már a nyár elején beköltöznek az ingatlanjaikba és kora őszig maradnak. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy éjszaka akár 40 beteget is ellátnak a doktorok.

Nagyüzemre számítanak Siófokon

Zamárditól Balatonszemesig egy budapesti cég látja el az orvosi ügyeletet, amelynek szakmai vezetője Kovács Zsolt. – Az orvosok száma változó, azóta hogy az itteni kollégák kiszálltak, mert kiöregedtek, vagy éppen elmentek. Én és egy idős kolléganőm vagyunk a stabil orvosok, az ügyelet működtetője küld ide fiatal orvosokat azokon a napokon, amikor mi nem dolgozunk: rezidenseket, más szakmában dolgozó szakorvosokat. Kovács Zsolt hozzátette, a szakápolók és a sofőrök stabilak, köztük olyan is van, aki mentőápoló. Az ügyeletet vezető balatonföldvári orvos szerint, ahogy tavaly, idén nyáron is megrohamozzák a turisták a térséget, amely okán megemelkedett esetszámra is számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában