iskolaévek

2021.06.19. 11:30

Sherpa arra készül, hogy vakvezető kutya lehessen

Sherpa, a féléves Labrador már messziről kitűnt a járókelők forgatagából. Nem csupán komolyságával, hanem azzal a hámmal, amelyet viselt. A rajta lévő felirat azt jelezte, hogy „tanuló vakvezetővel” van dolgunk.

Turbéki Bernadett

– Sherpa februárban, két hónaposan került hozzánk, a „nevelőszülője” vagyok – mondta Vacseta Márta, aki önkéntesként egy évig segít az ebnek eligazodni a világban. – A Barátihegyi Vakvezető Kutyaiskola tanulója, egyelőre csak szocializáljuk.

– Bárhová megyek, mindig viszem magammal, fontos mindent megismertetni vele: embereket, macskákat, madarakat – sorolta Sherpa átmeneti gazdája. – Ő már a második „nevelt” kutyusunk. Parfé volt az első. – Bizony megsirattuk, amikor vissza kellett adnunk, hogy kiképezzék vakvezetőnek. Rendszerint hasonló életkörülményekkel rendelkező látássérült kapja meg a kutyusokat, mint amilyenek a nevelőnél vannak – tette hozzá az átmeneti gazdi. – Ha letelik az egy év, át kell adnunk a további kiképzés miatt, ám ha látássérülthöz kerül, csak akkor találkozhatunk vele, ha már őt elfogadta gazdájának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában