vidéken újrakezdők

2021.06.01. 14:00

Dacára a járványnak, gyarapodtak a somogyi falvak

Elkészítették az ország agglomerációs térképét, amelyből megállapítható, hogy tavaly csökkent a megyeszékhelyeken élők száma, míg a kistelepüléseken érdekes tendenciákat követve alakult a népesség 2020 járvány sújtotta évében.

Kovács Gábor

Az ingatlanárak nagy hatással vannak arra, hogy hol élünk, mert a városi lakosság számának csökkenése jó részben azután indult meg, hogy a nagyvárosi lakásárak emelkedtek.

Figyelembe kell venni azonban, hogy a népesség változása az oda- és elköltözések mellett a születések és halálozások különbségét is magában foglalja egy településen. Az 1390-es lélekszámú Látrányban 34-gyel gyarapodtak tavaly. A növekedést a polgármesteri hivatalban is észrevették. – Elég sokan jelentkeznek be a településre, és az is megfigyelhető, hogy már a felújításra szoruló ingatlanokat is vásárolják a faluban – mondta Kelemen Ferenc, Látrány polgármestere. – A látrányi házak nagyon gyorsan elkelnek. A Balaton-parttól nem vagyunk messze, és a tónál néhol csillagászati négyzetméterárakkal találkozni. Tavaly még öt pincét is megvásároltak a faluban, akkora az érdeklődés.

Ságváron 48 emberrel többen élnek egy év alatt, az 1970-es lélekszámú községben is szembetűnő volt a gyarapodás. Ráadásul ezen kívül 262-en csak ideiglenesen jelentkeztek be, bár életvitelszerűen itt laknak. A növekedést a fejlesztések hatásának tulajdonítják a helyiek.

Van már kerékpárutunk a nagyberényi elágazóig, és minden szolgáltatás kiépült a faluban, bővítettük az óvodát, bölcsődét, működik a posta, gyógyszertár, orvosi rendelő – sorolta Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere. – A lakóparkunk betelt, és jövőre még több beköltözőre számítunk. Siófoktól mindössze nyolc kilométerre vagyunk, és jó a buszközlekedés.

Kéthelyen viszont 36-tal kevesebb lakost tartottak nyilván tavaly, és az okát nem tudják. A coviddal nem összefüggő magas halálozási számra gyanakszik a polgármester, hiszen idősödő a község. – Több fiatal hazaköltözött hozzánk Budapestről és Pécsről – számolt be a folyamatról Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. – A járvány ugyanis átalakította a munkarendjüket, és fenntartják a távmunkát hosszú távon. Vonzerő, hogy kisvárosi életszínvonalat találhat meg a beköltöző egy kisközségben is.

A városok vonzáskörzetét keresik

Megyénk falvaiban kevesebben lettek Segesden (–58), Csökölyben (–46), Belegen (–28). Gyarapodtak ellenben Szabáson (28), Niklán (27), Mesztegnyőn (25) és Böhönyén (20). Az ingatlan.com összesítése alapján a Balaton-parti települések is növekedést könyvelhettek el: Balatonmáriafürdő (51), Balatonfenyves (48), Balatonberény (44).

A somogyi kisvárosokban eltérő a helyzet, mert míg Csurgón egy év alatt kevesebben lettek (–61), addig Igalban többen (36). Nagyatádon 113 emberrel kevesebbet számláltak, ehhez képest Marcali 15 fős gyarapodása kedvezőnek mondható. Barcson viszont 57-tel fogyott a lélekszám. Kaposváron 663 emberrel kevesebbet regisztráltak tavaly, de ez csak akkor meglepő, ha a többi megyeszékhellyel hasonlítjuk össze, mert másutt markánsabb a népesség fogyása: Zalaegerszeg (–782), Pécs (–1253), sőt még Győr is fogyott (–812). Az olyan agglomerációs településeken élők száma növekedett jelentősen, mint Rajka, Érd, Gyömrő vagy Szigetszentmiklós.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában