részleges napfogyatkozás

2021.06.10. 09:26

Szabad szemmel nem látható, mégis érdemes kémlelni az eget

Különleges csillagászati jelenséget, részleges napfogyatkozást vizsgálnak csütörtökön a déli órákban a Zselici Csillagparkban.

Andricz Gabriella

Fotó: LANG ROBERT

– Kis fázisú ugyan a fogyatkozás, ám a jelenség ritkasága miatt így is érdemes megfigyelni akkor is, ha szabad szemmel nem látható, mert a Hold mindösszesen 1,5 százalékát takarja majd el a Napnak – mondta el Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője, majd hozzátette, a következő napfogyatkozás ugyan jobban látható lesz, viszont 2022 áprilisáig kell várni rá.

Az északi országrészben élők egy leheletnyivel nagyobb darabkát látnak majd kiharapva a Napból, mivel ennek a napfogyatkozásnak a centrális vonala az északi sarkkör közelében halad. A zselici csillagász hangsúlyozta, ne feledkezzünk el a szemünk épségéről, csakis megfelelő védőeszköz segítségével nézzünk a Napba. – A részleges fogyatkozás 12 óra 6 perckor kezdődik térségünkben, a maximális kitakarás 12 óra 41-kor lesz, és 13 óra 16-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől párperces eltérések lehetnek az ország többi részén.

Gyűrűs napfogyatkozás a mostani

A mostani gyűrűs napfogyatkozás a maga teljességében csak Kanada északi részén, Grönlandon, majd Szibériában és a Távol-Keleten látszik. Magyarország most éppen a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el – mondta el Mosoni László csillagász, a Zselici Csillagpark vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában