galéria

2021.06.24. 16:56

Színes kisvasút mesél a lellei látványosságokról

Elektromos családi kisvasúttal is lehet utazni az idei nyári szezonban Balatonlellén. A Magyarországon egyedülálló kanadai fejlesztésű környezetbarát jármű a település sétányait és parkjait járja minden nap.

Marosi Gábor

Fotó: Nemeth_Levente

Csirkovics László a vonatot üzemeltető cég tulajdonosa elmondta: a jármű nagyon lassan, óránként hat kilométeres sebességgel közlekedik, a mozdony pedig különféle szenzorokkal van felszerelve, ezért ha véletlenül valaki kilép elé, akkor automatikusan lefékez.

– Egy nagyon tapasztalt mozdonyvezető szállítja az utasokat – mondta Csirkovics László. – Körültekintően választottuk ki a megfelelő sofőrt, akinek több típusú járműre is van vezetői engedélye. Egyenruhát is biztosítottunk számára, ezt a szuper Máriós öltözetet a gyerekek nagyon kedvelik. A mozdony négy színes kocsit húz maga után, melyre összesen 20-24 gyerek fér fel, de ha felnőttek is utaznak, akkor egy kicsit kevesebben – tette hozzá.

 

A családi kisvasút legelőször gyereknapon szállította az utasokat, azóta pedig több százan próbálták már ki a különleges szerelvényt. A vonat általában délutánonként áll munkába, de igény szerint más időpontban is közlekedik. A járat a mólóparkból indul, az utasok tíz-tizenkét percig élvezhetik az utazást, ez idő alatt a szerelvény körülbelül másfél kilométert tesz meg. Menet közben egy hangos útikalauz mesél a lellei érdekességekről, látványosságokról és szabadidős lehetőségekről, színesítve ezzel az utazást.

– Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nagyon kedvelik ezt az újdonságot – folytatta Csirkovics László. – Ez az első szezonja a családi kisvasútnak, ezért bízunk benne, hogy az idei nyáron sokan keresik fel. A kánikula nem feltétlenül kedvez nekünk, de azt gondolom, hogy ennek ellenére is népszerűek leszünk – mondta a vonatot üzemeltető cég tulajdonosa. Csirkovics László hozzátette: a két év alattiak és a fogyatékkal élő emberek ingyen utazhatnak a családi kisvasúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában