galéria

2021.06.24. 19:30

Új kilátóteraszról csodálhatjuk a balatoni panorámát

A járványhelyzet elmúlt másfél évében bebizonyosodott, hogy a természet értékei, a jó levegő, az egészséges környezet pótolhatatlanok-hangzott el a legújabb Balaton-környéki kilátóterasz avatóján csütörtökön.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

A balatonlellei Kishegyen található parkerdőbe harminc évvel ezelőtt telepített asztalok, padok, és szabadtéri berendezések állapota időközben jelentősen romlott. Helyükön mostantól korszerű létesítmények színesítik a kirándulók mindennapjait. A Sefag Zrt. konzorciumi tagként egy sikeres GINOP pályázaton elnyert forrásból valósíthatja meg a „Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása címet viselő projektjét. A kishegyi parkolótól felújított, 420 méter hosszú közlekedési utat 31 millió, az erdőben elhelyezett kilátót és társlétesítményeit további 24 millió forintból valósították meg.

– A járványhelyzet előtti időszakban becsült évi 40 – 45 milliós éves látogatottsági adat is mutatta az erdők turisztikai jelentőségét, ami a járványhelyzetben tovább nőtt-mondta Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője. – Ezért is fontos a közjóléti folyamat, amelyet az erdőgazdaságok 2010-óta még intenzívebb munkával valósítanak meg-tette hozzá a főosztályvezető. Kiemelte: 2010 óta 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére, és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban lévő projektek.

– Családilag, egyedül és sportvadászként is szeretek erdőt járni, bevallom, itt még nem voltam, de fontosnak tartom, hogy ezt a helyszínt a továbbiakban egyre többen megismerjék – mondta Neszményi Zsolt, kormánybiztos.

– A déli part egyik legszebb helyén vagyunk – erősítette meg Móring József Attila, térség országgyűlési képviselője is.

– Nagy örömmel veszik igénybe a turisták és a helyiek egyaránt az erdei létesítményeinket – mondta Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója, aki arra buzdította az erdőjárókat, hogy vegyék igénybe a további létesítményeket, például a fennhatóságuk alá tartozó tizenegy vadászházat, amely a turistákat is várja.

– Az új létesítményeknek és a megújult szálláshelyeknek köszönhetően 121 százalékkal nőtt az előjegyzett magyar vendégéjszakák száma, amelyhez olyan létesítmények is hozzá járultak, mint a ma felavatottak – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai vezérigazgató–helyettese a kilátóterasz csütörtöki átadóján.

Kopjafát avattak a parkerdő attyjának

Szűcs László, Balatonlelle díszpolgárának pályafutása kerületvezető erdészként indult a Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Tabi Erdészetének Szentlászló kerületében, és a harmadik betöltött polgármesteri ciklusa után Balatonlelle első embereként vonult nyugdíjba.

Erdészként és szőlősgazdaként is nagyon szerette a Kishegyet és a parkerdőt. A Balaton panoráma és a boros pincék, éttermek miatt is kedvelt kiránduló helyen elterülő öreg erdők az ő kezdeményezésére, mintegy 30 évvel ezelőtt kaptak először hivatalosan közjóléti rendeltetést, és épültek meg az első parkerdei berendezések. Tiszteletére ma kopjafát avattak a Kishegyi Parkerdőben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában