évforduló

2021.06.20. 17:30

Ünnepségekkel emlékeztek, 125 éves lett Balatonföldvár

Kiállításmegnyitó, kerekasztal beszélgetés, koszorúzás, szoboravató és még sorolni lehetne, mennyi program szerepelt Balatonföldvár hétvégi kínálatában. A város június 14-én töltötte be a 125. életévét. A hétvége a születésnapról szólt.

Turbéki Bernadett

A vaskor idején is lakott volt Balatonföldvár. Neve már alapításakor összefonódott a gróf Széchényi család nevével. A város kialakítását 1872-ben gróf Széchényi Dénes határozta el, majd 1894-re készült el a mintegy 70 holdas, gyógyüdülésre szánt fürdőtelep. amely gróf Széchényi Imre nevéhez fűződik. A település és a Széchényi család közös múltját idézték fel pénteken este a Bajor Gizi Művelődési Házban, a Város Napján.

– Valamennyi itt élő munkájára, tudására és kitartására szükség volt, és ma sincs ez másképpen – mondta Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere. – Ártó szándék, értetlenség, és irigység ellen is küzdeni kell napjainkban – tette hozzá köszöntőjében. Kiemelte gróf Széchényi Imre példaértékű, Földvár pusztából Balatonföldvárt létre hozó „építő” munkásságát, amelyből napjainkban is merítkezhetnek a földváriak.

– Az 1000 éves történelem gyökérzetében ott van Balatonföldvár – tolmácsolta Jelik Péter Semjén Zsolt miniszterelnök – helyettes szavait. Kitért arra is, hogy a jelenkor emberei mindig felelősséggel tartoznak a következő generációknak.

– A hazaszeretet a család minden szakaszában jelen volt, vérüket adták az országért, nemzetüket pedig mindig szolgálták építették, ez volt a nemesi család mozgatórugója – mondta Széchényi Márk, aki Széchenyi István imáját is felidézte a Város Napján, amelyen kitüntetéseket adtak át.

Díszpolgári címet Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, Balatonföldvár elkötelezett híveként kapta. A Város Díszpolgári címet adományozott Kiss Pál részére is, aki jegyzőként reform értékű törekvéseivel hívta életre a hét önkormányzatot tömörítő balatonföldvári körjegyzőséget, majd a tizenhárom településre kiterjedő kistérségi társulást. „Balatonföldvárért” kitüntető díjjal jutalmazták a Babina Évát, aki alpolgármesterként és pedagógusként is évtizedek óta helyt állt. Az „Önkormányzat Elismerő Emlékérem” Ernyes Violettához, a Tourinform Iroda vezetőjéhez került. A Mesevár óvoda vezetője, Varga Bernadett pedig Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át az EMMI miniszterének adományozásában.

Szombaton a kikötőbe várték az érdeklődőket, ahol a balatonföldvári vitorlásokat a helyi hagyomány szerint áldásban részesítette Vincze Miklós atya.

– 2003 óta vitorlázom, már előtte is láttam minden évben ezt a szertartást, nem hallottam róla, hogy más kikötőben is hagyománya lenne – mondta a kecskeméti Szabó Zoltán.

– Ha az ember a természetre bízza magát, akkor előjön belőle a spiritualitás, még akkor is, ha nem hisz benne. Ez a szertartás lelkileg kell a vitorlázóknak – tette hozzá Márkus László, miközben a vitorlások egyesével járultak az áldásért a balatonföldvári kikötőben.

 

Olimpikon vigyázza a kikötőt

 

Balatonföldvár első díszpolgára, kétszeres olimpikon, Világ- és Európabajnok, harmincszoros magyar bajnok, 1972-ben és 1978-ban az év vitorlázója volt... sorolni lehetne Holovits György, balatonföldvári vitorlázó érdemeit, akinek mellszobrát szombaton este Holovits Huba, a település polgárestere, és Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt vezérigazgatója leplezett le szombaton a balatonföldvári kikötőben.

– Holovits Györggyel személyesen nem, csak „fejben vitorláztam”– mondta Csontos Péter vitorlázó. – Amikor megvettem a vitorlásomat és az átalakításán kezdtem dolgozni, hozzá mindig mehettem tanácsért. Nem számolgatott, mint a tudósok, megmondta előre, mi milyen eredményt hoz, és úgy is lett – tette hozzá Csontos Péter, aki hajókötelekből font koszorút helyezett el a „70-es „ cirkáló árbocára elhelyezett szobornál. Holovits György is ugyanilyen árboccal versenyzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában