fejlesztés

2021.06.24. 14:00

Vendégcsalogató terveket szőttek az örökség köré

Tizennégy építészeti pályamű terve érkezett arra a versenyre, amelyet azért hirdettek meg, hogy a szennai skanzenben új látogatóközpont létesüljön.

K. G.

40 éves a szennai skanzen

Ötleteket merítettek egy olyan épülethez, amely megfelel a XXI. századi kihívásoknak, ugyanakkor a szennai hagyományokat is őrzi. Kiállítótérrel, múzeumi étteremmel, foglalkoztatóval bővülve egy agorához hasonló komplexumot építenének fel öt éven belül. A Versenyképes Magyarországért Program támogatásában bízva, uniós forrásokból igyekeznek majd megvalósítani a legjobbnak ítélt elképzelést.

– Somogy igazi ékszerdoboza a szennai szabadtéri falumúzeum, és Európában egyedülálló, hogy egy település szerves közegében találjon otthonra egy skanzen – mondta az ötletverseny keddi díjátadóján Sári Zsolt, a szentendrei múzeum főigazgató-helyettese. Nyolc éve működik a szennai a szentendrei skanzen filiájaként. – Az elmúlt években Szennán egy több lépcsőből álló fejlesztési programot hajtottunk végre, s nagy szükség van ilyen beruházásra.

Évente 20-21 ezer ember látogat el a szennai falumúzeumba, mondta Balogh Enikő, a skanzen vezetője. Az új épülettel nagyszínházi programokat, koncerteket tudnának fogadni a jövőben. Az építészektől, tervezőirodáktól beérkezett pályaművek mind tiszteletben tartották Belső-Somogy épített és természeti örökségét, a tájba illeszkedő látogatóközpontot álmodtak meg. A nagyközönség is szavazhat a tervekre a skanzenben. Nagy József szennai alpolgármester arról beszélt a díjátadón, hogy akár négyszeresére is növekedhet a létszám a bővítés után, és a turisztikai fejlesztés parkolóbővítést is igényel majd.

Fotók: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában