Újragondolt gulyásleves

2021.06.27. 14:00

Virtuális gasztronómiai vetélkedőn vett részt a berzencei Szeretet Szociális Otthon csapata

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Menza Csoportja virtuális gasztronómiai vetélkedőt hirdetett „Költők kedvenc ételei nyomán” címmel. Somogy megyéből a berzencei Szeretet Szociális Otthon drávatamási telephelyének „Emi és a séfek” csapata indult, s két kategóriában is dobogós helyen végzett.

Lőrincz Sándor

József Attila oly nagy kedvvel fogyasztott étkei közül bablevest, illetve sertéspaprikást főtt burgonyával kellett készíteniük az „ínyesmestereknek”, de a nevezők Petőfi kedvencét is választhatták: gulyáslevest és paprikás csirkét túrós csuszával. A versenykiírás szerint három államférfi nevét őrző desszert is szerepelt a menüsorban: a Mikszáth-szelet, a Deák-kuglóf és a Kossuth-kifli. A Drávakastély szociális otthoni telephely Friedrich Emília fejlesztőpedagógus, Markovics József szakács és Rajnai Zoltán részlegvezető alkotta csapata Petőfi ínyenc étkei mellé Kossuth-kiflit kínált. A főzési lapnak tartalmaznia kellett a munkafolyamatokat, és pluszpont járt azért, ha valaki versbe szedve tálalta a receptúrát.

Az Újragondolt gulyásversben egyebek mellett ez áll: „Most öntjük a bort, másfél deci vöröset, / Ez főzésünk mellett tovább fokozta a jókedvet. / Levesünk leszűrjük, már csak a galuska kell, / Te is többször megcsinálod és belejössz idővel. / Laktató ez, hidd el, megéri szerfölött, / Ki azt mondja, nem jó? Az szerintünk lökött.” A Kossuth-kiflit is megverselte a felettébb lírai somogyi csapat: „Édes romantika a szádon elkenve, / Pont, mint a tegnapi szerelmek íze.”

A zsűrit megbabonázta a drávatamási „gasztroangyalok” teljesítménye, az ételek pazar tálalása, s a gulyáslevest és a Kossuth-kiflit is egyaránt első díjjal jutalmazta.

Sütés-főzés az online térben

A „Költők kedvenc ételei nyomán” című vetélkedőn egy online főzőtér megteremtésével lehetőség nyílt a szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozó, gasztronómia iránt érdeklődő szakemberek számára a helyben készült alkotások elkészítési folyamatának megosztására. A megmérettetés célja az volt, hogy a megyei kirendeltségek, illetve intézmények munkatársai számot adhassanak sütési-főzési tudományukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában