zeneműhely

2021.07.24. 11:30

A házaspárral együtt a művészet is beköltözött Kőröshegyre

A Kőröshegyi templom szomszédságában, az egykori ferences kolostor helyén nyitotta meg kapuit a Kőröshegyi Zeneműhely. Az épülethez tartozó hangulatos kert koncertek, előadóestek helyszínének ad otthont a nyár folyamán, július utolsó napján Csík Jánost és a Mezzo Zenekart látják vendégül a házigazdák.

Andricz Gabriella

Fülep Benedek és Fülep-Bartis Ildikó zeneművészek tizenöt évnyi ausztriai tartózkodás után két éve érkeztek haza, a Balaton déli partjára. Arra a helyre, ahová kedves emlékek – közös koncertek hangulatai – kötik őket. Jövőjüket tervezgetve egy olyan műhelyt álmodtak, ami valódi kuriózumként szolgál a környéken a zenét szerető, értő és tanulni vágyóknak.

– Én Miskolcról származom, feleségem kolozsvári. Ausztriában tanultunk, majd dolgoztunk hosszú ideig, ott is alapítottunk egy zeneiskolát, de szeretnénk, ha a gyermekeink magyarként nőnének fel, ezért költöztünk haza – mondta el Fülep Benedek. – Egy paradicsomi helyen telepedtünk le, a Tihanyi-félszigettel szemben, a Balaton déli partjára. Egy műemlék jellegű épületben alakítottuk ki zenei műhelyünket, ami mindenki előtt nyitva áll, az óvodásoktól kezdve a felnőttekig szívesen foglalkozunk mindenkivel, azzal a lendülettel, amit már Ausztriában elkezdtünk – tette hozzá. – Nyitottak vagyunk mindenre, és keressük a környék rejtett értékeit. Tevékenységünk ebből adódóan is sokrétű.

– A budapesti Veres Péter Gimnázium zenetanáraként dolgozom, a nyári időszakban viszont a rendezvényszervezésre szeretnénk fordítani több energiát amellett, hogy saját koncertjeinkkel is járjuk az országot.

Fülep Benedek elsősorban barokk régizenét játszik fúvós hangszeren, párja, Ildikó pedig csembalózik. – A járványidőszak alatt sikerült létrehoznunk egy saját zenei stúdiót is, ahol júliustól stúdiókoncerteket szervezünk, a téli időszakban pedig zeneórák helyszínéül szolgálhat – mondták. – Azt tapasztaljuk, hogy az emberek igénylik a lehetőséget a találkozásra, az összejövetelekre. Úgy érezzük, a kőröshegyiek szívét is sikerült egy kicsit megdobogtatnunk, hiszen előkerültek a régi citerazenekar hangszerei, amit a tavasz folyamán sikerült újra megszólaltatni a gyerekekkel.

A kőröshegyi zenészpár elmondta: heti rendszerességgel foglalkoznak a növendékekkel.

– Idén a táborszervezésre is jelentős igény mutatkozott, az ország különböző területéről jöttek el hozzánk, és jó érzés látni, hogy milyen szívesen és nagy várakozással érkeztek – mondta Fülep Benedek. – Az, hogy van a településen egy pont, ahova jó eljönni, nem csak a zenét kedvelőknek tesz jót, hanem az itt élőknek is. A hónap végén nálunk ad koncertet Csík János egy egészen új dzsesszformációval. Egy kellemes nyáresti „csillagnézegetős” zenei estnek ígérkezik. Most, hogy sorra maradnak el a nagyobb fesztiválok, több hangsúly helyeződik az efféle kisebb rendezvényekre, amiben én sok lehetőséget látok, és ennek reményében tervezem a jövőt – tette hozzá Fülep Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában