hőségriadó

2021.07.08. 09:15

A nagy hőségben vizet osztanak a pályaudvarokon

Harsányi Miklós

A MÁV-Start a hőségriasztás alatt ásványvizet biztosít utasainak a budapesti főpályaudvarokon valamint a nagyobb vidéki állomásokon. Így a siófokin valamint a fonyódin is. A vizet 10 és 17 óra között osztják egészen addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi. A Volánbusz is oszt ásványvizet a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon, Somogyban Kaposváron.

– A kollégák bármikor ihatnak hűtött vizet – mondta Berger Krisztián, a kaposfői Nivo-Vas Kft. cégvezetője. – Munkatársaink a nagy hőségben óránként az eddigi öt helyett tíz perc szünetet kapnak. A medencegyártó részleg csaknem 20 dolgozója pedig a meleg miatt korábban kezdi a műszakot.

A perzselő hőségben szerdán a hetesi Vikár szövetkezet alkalmazottai a repcét takarították be. Endre István elnök azt mondta: a két-két kombájn, traktor légkondis, s a dolgozók annyi ásványvizet fogyaszthatnak, amennyit akarnak.

 

Guzmics Gábor, a Kapos-Autó Kft. egyik tulajdonosa hangsúlyozta, a klíma nemcsak a szalont, hanem a műhelyirodát, a boltot és a váróhelyiséget is hűti. Az épületen nagyok az üvegfelületek, a hőségben légkondival oldható meg, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet.

Fülöp Gyula kaposvári cipész egyszemélyes műhelyt tart fenn, s bár nincs klímája, ám rendszeres szellőztetéssel mérsékli a hőséget. S a szokásos folyadékmennyiség legalább dupláját, akár napi 3-4 liter ásványvizet fogyaszt.

Megugrott a vízfogyasztás, de a rekord még nem dőlt meg

A Kavíz Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. ötvenöt településen végzi az ivóvízellátást. A hőségriadó ideje alatt a víztermelő-, a víztisztító és a víz­elosztó létesítmények fokozott ellenőrzésével, igény esetén tartalék víztermelő kutak üzembe állításával biztosítják a zavartalan ivóvízellátást. A Kaposvár–Juta–Kaposhomok–Zselickislak ivóvíz víziközműrendszeren idén január elseje és június 6. között a napi átlag víztermelés 9788 köbméter volt. Az eddigi legmagasabb víztermelést 2021-ben június 25-én regisztrálták, ez 12 965 köbméter volt. Így a 2005-ös 15 241 köbméternyi vízfogyasztási rekord egyelőre még nem dőlt meg.

– Kiemelt feladat a reggeli előírt térszíni és magastároló-vízszintek elérése – közölte Szaka Zsolt, a Kavíz Kft. ügyvezetője. – Melyekkel egy esetleges kisebb üzemzavar esetén is kielégíthetők a napi fogyasztási csúcsidőszaki vízigények.

Listába szedték azokat a helyeket, ahol hűsölhetünk

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közzétette azoknak a helyeknek listáját, amelyek klimatizáltak és ott bárki betérhet hűsölni a hőségriadó idején. A megyében 49, Kaposváron 13 ilyen hely található.

Fotó: katasztrofavedelem.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában