felvételi

2021.07.23. 14:00

A vártnál jóval többen jelentkeztek a Kaposvári Campusra

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a mintegy 102 ezer jelentkező közül hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyás után tartották meg a hivatalos ponthatárváró eseményt

K.G.

Fotó: LANG ROBERT

Nagy várakozás előzte meg a ponthatárok kihirdetését a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán. Megérezték, hogy tavaly mélypontot élt át a magyar felsőoktatás, hiszen 2020-ban sokkal kevesebben jelentkeztek, mint a korábbi években. Ennek megfelelően tavaly kevesebb hallgatót vettek fel Kaposváron, de az idén már magasabb lett a jelentkezések száma. 2021-ben országosan 11 százalékkal több hallgatót vettek fel, ám a Kaposvári Campus még ennél is jobb eredményt hozott, mert náluk 25 százalékkal többen lesznek az elsősök.

– Mondhatnánk, hogy összesen 615 elsős kezdi meg nálunk a tanévet, de még nem tudjuk, hogy hányan iratkoznak be, másrészt még előttünk áll a pótfelvételi, amelyhez komoly reményeket fűzünk – mondta Gombos Péter, a Kaposvári Campus főigazgató-helyettese. – Az idén először ugyanis Kaposváron a pótfelvételin lehetőség nyílik bejutni államilag támogatott képzésekre akár műszaki vagy agrár területen, de a pedagógus képzésben is. Vagyis még több hallgató megjelenését várjuk szeptemberben.

Ha azt vizsgáljuk, hogy mely területen nőtt a jelentkezések száma az idén, akkor egyértelműen az agrár képzés vezet, ott majdnem duplájára nőtt a felvett hallgatók száma. A mindig népszerű lótenyésztő és lovassport-szervező szak mellett az osztatlan agrármérnök szak is keresetté vált, holott csak év közben indult, de felismerték a középiskolások, hogy oda érdemes bejutni. A gazdaságtudomány karon a kereskedelmi és marketing képzés népszerűségét érdemes kiemelni. A pedagógus képzések közül az óvodapedagógiai szak lett a legnépszerűbb, ez új fejlemény, mert évek óta a gyógypedagógus képzés vezette a népszerűségi listát. A művészeti képzések közül az idén először hirdették meg a kézműves tárgykultúra szakot, lett is rá elég jelentkező. Arra büszke a campus, hogy a kaposvári önkormányzattal együttműködésben két műszaki képzést is terveztek, és szeptembertől a villamosmérnök és a gépészmérnök képzés is megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában