Kaposfüred nyomás alatt

2021.07.20. 11:30

Bővítik a 67-es utat; két évig oda a csend, ez lesz a négy sáv ára

Jelentősen megnövekszik a forgalom a következő másfél évben Kaposfüreden. A 67-es út bővítése miatt a Balaton és Kaposvár irányába közlekedőknek át kell haladniuk a településen, mert a Füredet elkerülő szakaszon megkezdődött az átépítés. A fürediek nem örülnek ennek, az elmúlt években már megszokták a csendet.

Marosi Gábor

Több mint egy hónappal ezelőtt kezdtek el dolgozni a munkagépek a 67-es út mentén. A markolók több tonnányi földet mozgattak meg, és kiépítették a szervizutakat is. A meglévő aszfalthoz és körforgalomhoz akkor még nem „nyúltak” hozzá, hétfőn azonban a Kaposfüredet elkerülő, valamivel több mint három kilométeres szakasznál is megkezdődött a munka.

A beruházás miatt megváltozott a forgalmi rend; a 61-es és a 67-es út találkozásánál lévő északi körforgalomtól a Kaposfüred és Magyaregres közötti körforgalomig lezárták az utat. Az érintett szakaszt a következő több mint másfél évben kétszer kétsávossá bővítik majd. Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, szimmetrikus pályabővítést hajtanak végre, ami azt jelenti, hogy nem párhuzamosan építik meg a két új sávot, hanem a meglévő út mellett jobb és bal oldalról is kialakítanak egyet-egyet.

Az útépítés ideje alatt a járműveknek Kaposfüreden keresztül kell közlekedniük. Nagy Attila, a füredi részönkormányzat elnöke lapunknak elmondta, sokan bosszankodnak emiatt, főleg a kamionforgalomtól tartanak. Annak viszont mindenki örül, hogy a település főútját nemrég teljesen felújították. – Jó minőségű utat kaptunk. Ahol szükséges volt, ott mélységi alapozást is végeztek – mondta Nagy Attila. – A településrészen évekig csend volt. Teherautót és kamiont csak akkor láttunk, ha cél­irányosan Kaposfüredre jött. Ezentúl viszont jelentősen megnő majd itt a nagyobb járművek forgalma is – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A NIF tájékoztatása szerint a 67-es út kaposfüredi szakaszának bővítése várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.

 

Felüljáró is épül

A csaknem nyolcmilliárd forint értékű beruházás részeként Kaposfüreden az Állomás utcánál egy felüljárót is építenek, melyet nemcsak az autósok, hanem a kerékpárosok is használhatnak majd. Nagy Attila önkormányzati képviselő elmondta, a kivitelezés előtt egy ideiglenes utat is kell építeni, mert az Állomás utca Juta felé vezető szakszán több család is él, illetve ott található a településrész temetője.

Látrányt is kerüli

A kaposfüredi elkerülő szakasz fejlesztésével nem ér véget a 67-es út kétszer két sávosítása Kaposvár és az M7-es autópálya között. A teljes beruházással akkor végeznek, ha elkészül a Látrányt elkerülő tizenegy kilométeres szakasz is. A tervek szerint idén szeptemberben állnak neki a bővítésnek, amellyel várhatóan 2023 karácsonyára végeznek. Ezután pedig csaknem 50 kilométer hosszan lehet közlekedni a kétszer kétsávos úton.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában