kánikula

2021.07.28. 14:00

Csütörtök estig tart a hőségriadó, ami ismét átszabja a szabadban dolgozók munkaidejét

A rendkívül meleg időjárás miatt életbe lépett a vörös kód.

Marosi Gábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tiszti főorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27-én, kedden, 8 órától július 29-én, csütörtökön, 20 óráig adta ki a figyelmeztetést. A csaknem 40 fokos hőmérsékletet egyre nehezebben lehet elviselni, ezért a legtöbben víz közelében vagy árnyékos helyen próbálják átvészelni. Így tett az a fűnyíró brigád is, aki kedden délelőtt a kaposvári Városligetben húzódott be az egyik lombos fa alá.

Varga Zoltán gépkezelő kérdésünkre válaszolva elmondta, már reggel hat órakor nekiálltak a zöldterületet gondozni. Inkább keltek hajnalban, nehogy a délutáni kánikulában kelljen dolgozniuk. Varga Zoltán hozzátette, óránként tíz perc pihenőt tartanak. Azért is muszáj megállniuk, nehogy túlmelegedjenek a fűnyíró traktorok.

A közmunkások munkaidejét is átszabja a nyári forróság. A legtöbb településen egy órával korábban állnak neki dolgozni, így valamelyest elviselhetőbb a munka. Bodor Zoltán Magyaregres polgármestere elmondta, a közmunkásoknak a kánikulában természetesen nem kell hosszú nadrágban dolgozniuk, ilyenkor megengedett a rövid ujjú öltözék is. A hőségben mindenkinek biztosítanak hűtött ásványvizet és plusz pihenőidőt is adnak a nyolcórás műszakban.

Az állatok is nehezen viselik a meleget. A Kutyatár Egyesület telephelyén ezért egy medencét építettek az ebeknek. Boncz Edit az egyesület elnöke elmondta, a kutyák tömegesen vagy kettesével lubickolnak a vízben. A kennelekben párakapuk működnek és a tetőszerkezetet is hűtik a nagy melegben.

Kint 40, bent 50

Amikor szabadtéren csaknem 40 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, akkor a zárt, nem klimatizált helyiségekben sokszor még elviselhetetlenebb a kánikula. Az egyik kaposvári pizzéria konyháján például ötven foknál is melegebbet mértek kedden dél­előtt. Molnár Márk szakács egész nap egy fatüzelésű kemence mellett készíti az ételeket. A sütőben csaknem ötszáz fokos a hőmérséklet, nem csoda, ha nehezen bírható a hőség a konyhában.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában