alapvető drágulás

2021.07.21. 11:30

Drágul a kenyér, mert a búza se olcsó, de úgy sincs aki megsüsse

Akár ötödével is drágulhat augusztusra a mindennapi kenyerünk, mert áremelkedés várható a sütőiparban. A világpiacon egyre dráguló gabonaárak húzzák magukkal a magyar malomipari ágazatot, s egyes piaci szereplők a húsz százalékos áremelkedést sem tartják kizártnak.

Kovács Gábor

Még soha nem volt ilyen magas a magyar búza aratás közbeni, induló ára, mint az idén. A malomipar arra készül, ha folytatódik a gabonaárak drágulása, akkor kénytelenek lesznek drágábban adni a lisztet. Ekkor pedig a pékek is lépéskényszerbe kerülnek. A legfrissebb híreket küldték át kollégái a nagybajomi Septe Józsefnek, a Magyar Pékszövetség elnökének. Eszerint a búza tőzsdei ára öt százalékkal drágult a héten, hasonlóan a kukorica árához.

– A gabonaárak felfelé indultak, bár még nincs vége az aratásnak, tehát még nem tudjuk megmondani, hogy mennyi búza termett, de az előrejelzések szerint megfelelő lesz a minősége és mennyisége – felelte lapunknak Septe József. – A sütőiparnak 1,2 millió tonna gabonára van szüksége, hogy elég lisztje legyen az országnak. Minden abba az irányba mutat, hogy a liszt ára emelkedni fog, mert a búzatermesztők már most magasabb árral vannak jelen a piacon, mint tavaly ilyenkor. Tavaly ilyenkor tonnánként 48–52 ezer forintos búzaárak voltak aratás tájékán, most 57 és 65 ezer forint között mozognak. Emiatt a malmok már előrevetítették a liszt drágulását, melynek a mértékét még nem tudjuk.

Akár két malomipari árdrágulás is várható, az első már aratás tájékán, vagyis augusztus elsejétől. Ez befolyásolja a sütőipari vállalkozások működésének önköltségi árát, ezért elkerülhetetlennek tűnik, hogy ezt a növekedést a pékségek is érvényesíteni fogják a vásárlói áraikban. Ennek mértékét még nem tudni, de a húsz százalékos növekedést Septe József túlzásnak tartja, első körben feltétlenül.

 

A munkaerőt is meg kell fizetni

A boltokban most 350 forint körül van egy kiló minőségi kenyér ára. Ojtó Lajos, az egyik kaposvári pékség tulajdonosa nem rejti véka alá, hogy az áremelkedést nekik is követniük kell. Az euró árfolyama is befolyásolja a növekedést, mert vannak sütőipari alapanyagok, amelyeket külföldről kell beszerezni, például a margarinokat. A pékeknél nincs elég munkaerő, hovatovább mindenki munkaerőhiánnyal küzd, így csak magasabb bérekért lehet felvenni munkavállalót, ezért a bérek és a járulékok költsége egyre inkább megjelenik a termékek árában. Ezzel együtt augusztustól olyan arányban fognak emelni a pékek, ahogy a liszt ára növekedik majd, jósolta.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában