vöröskereszt

2021.07.13. 14:00

Életmentő a parton a fiatalos lendület

Szolgálatba álltak az elsősegélynyújtók a Balatonnál. Az idén több mint háromszáz fiatal vigyáz a fürdőzőkre a strandokon. Az elmúlt napokban már közel kétszáz esetben segítettek, mentőt is kellett hívniuk egy esetben egy strandfocizó fiatalhoz.

Góz Lilla

Fotó: NemA

Daragó Fanni egy osztálytársa révén ismerkedett meg a Magyar Vöröskereszt Szervezetével az egri gimnáziumban, ahol tanult. Több egészségügyi képzésen vett részt azóta, harmadik alkalommal teljesít szolgálatot a Balatonnál. – Balatonszárszón van a táborunk, onnan indulunk vonattal és délelőtt tíztől este hatig teljesítünk szolgálatot – mondta el a fiatal elsősegélynyújtó. – Szerdától a következő keddig dolgozunk, több kisebb kagylóvágást kellett ellátnunk már, valamint napégés és napszúrás miatt segítettünk – tette hozzá Daragó Fanni, aki állatorvosnak szeretne tanulni a jövőben. Azért vállalta az idén is a munkát, mert szeret segíteni az embereken, többször megismerik már őket a visszatérő fürdőzök.

– Vasárnap kellett mentőt hívnom, mert egy strandfocizó fiatal lány nekiesett a padnak és komoly fájdalmai voltak – mondta el az elsősegélynyújtó. – A mostani szezonban 12 város 19 strandján látnak el szolgálatot az önkéntesek – mondta el Halász Bálint, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának programfejlesztési koordinátora. Mindössze pár napja vigyáznak a fürdőzőkre az elsősegélynyújtók, de már 167 esetet láttak el, egy alkalommal pedig mentőt is kellett hívniuk. A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2007-óta minden évben elsősegélynyújtó szolgálatot valósított meg, a program kizárólag támogatói forrásokból valósul meg és az önkormányzatok részére ingyenes.

– A szolgálat minden évben július eleje és augusztus 20-a között valósul meg minden helyszínen két képzett önkéntessel. Feladatuk a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén a hatékony mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése – sorolta Halász Bálint. Az idén közel 350 fiatal teljesít szolgálatot, köztük sokan egészségügyi főiskolások és orvostanhallgatók. Kiemelte: tavaly közel háromezer esetet láttak el az önkéntesek, ebből 24 esetben volt szükség mentőhívásra. Megtudtuk, 2007 óta nyolc életet mentettek meg, és több, mint 45 ezer ember sérülését látták el az elsősegélynyújtók.

Tömegrendezvényeket is biztosítanak

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata huszonkét éve teszi biztonságosabbá a balatoni pihenést. Megalakulása óta munkatársai közel háromezer bajbajutottat mentettek ki a vízből. Az egyesület fő profilja a strandi, illetve mélyvízi mentés, de emellett búvárszolgálati, sürgősségi és műszaki mentési feladatokat is ellátnak, illetve számos vízen zajló amatőr és tömegsportrendezvényt is biztosítanak. Ezentúl prevenciós előadásokkal szemléletformáló tevékenységet is folytatnak, felhívva a figyelmet a biztonságos strandolás szabályaira, a baleset-megelőzés jelentőségére. A szakszolgálat a napokban jelentette be, hogy az Egis Gyógyszergyár ötmillió forinttal támogatja munkájukat. A vállalat által gyártott fertőtlenítő oldatot évek óta napi rutinnal használják a balesetet szenvedettek ellátásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában