juttatás

2021.07.10. 11:30

Feltöltik a vasutasok kártyáját

Béremelés és 200 ezer forint a Szép-kártyára: a MÁV-Volán-csoportnál aláírták a bérmegállapodást, a dolgozók a következő években többet visznek haza. Somogy megyében csaknem 1800 munkatársa a van a közlekedési társaságnak.

Harsányi Miklós

A kormánydöntés értelmében az egyes állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók bére július elsejétől 2023-ig összesen 15 százalékkal emelkedik. A megállapodást a MÁV-Volán-csoportnál a munkáltató és az érdekképviseletek többfordulós tárgyalássorozatot követően a napokban írták alá.

– A bérmegállapodás kiszámíthatóságot jelent, mivel 2023-ig láthatjuk, hogy miként alakulnak a jövedelmi viszonyok – mondta lapunknak Horváthné Czindery Zsuzsanna, a Vasutasok Szakszervezete pécsi területi képviseletének vezetője. Elmondta: a VSZ-nek országosan több mint tízezer, a régiónkban – Somogy, Tolna, Baranya, Zala – közel 940 tagja van.

– A megállapodás alapján 2021-ben 200 ezer forint Szép-kártya juttatást fizet minden munkavállalójának a vállalatcsoport – közölte lapunkkal a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. – Amit 2022-ben tíz százalékos, 2023-ban további ötszázalékos bérnövekedés követ.

A bérmegállapodás részeként – a júliusi Szép-kártya-juttatás mellett – a korábbi évhez hasonlóan decemberben lojalitásjuttatás kifizetése is lesz. Melynek összege bruttó 220–300 ezer forint. S jövő januárban alanyi jogú, tízszázalékos alapbéremelés, valamint év közben Szép-kártya-juttatás lesz, s az év végén az előző évihez képest növekvő összegű lojalitásjuttatást kapnak a közlekedési cég dolgozói. A vasúttársaság érdeklődésünkre azt is közölte: a MÁV-Volán közel 1800 munkavállalót foglalkoztat megyénkben.

A vállalatcsoport az ország legnagyobb foglalkoztatójaként a járványhelyzetben bekövetkezett jelentős utascsökkenés és menetdíjbevétel-kiesés ellenére is megtartotta teljes munkavállalói állományát.

Műszerészt és jegyvizsgálót is várnak Somogyban

– A MÁV-Volán csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és a bérintézkedések eredményeként 2016 óta a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék felett növekedtek – derült ki a vasúttársaság tájékoztatójából.

Egyes munkakörökben az emelkedés ezt is meghaladta. A felsővezeték-szerelő munkakörcsoportban dolgozók bére mintegy 80 százalékkal nőtt, a kocsivizsgálók átlagos bérnövekedése 93, az autóbusz-vezetőké 77 százalék volt.

Somogyban több területen vannak nyitott pozíciók. Így elsősorban a forgalmi szolgálattevői, a műszerészi, a jegyvizsgálói, a pénztárosi valamint a járműfenntartási tevékenységgel összefüggő munkakörökben. Kiemelték, a pályakezdőket hosszú távon is stabil munkahellyel, a következő években is folyamatosan növekvő fizetésekkel, széleskörű juttatási csomaggal várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában