patkánytérkép

2021.07.09. 09:00

Felveszik a harcot a megye patkányaival

Megrajzolták az ország patkány- és egértérképét egy új internetes felmérés alapján. Négyezer ember jelentkezett, hogy elmondja a saját élményét, így somogyi vélemények is születtek. Ennek alapján kiderült, hogy mindenütt előfordulnak rágcsálók, de városonként és megyénként eltérő gyakorisággal. A patkányok gyérítése egyébként törvényi kötelezettség.

Kovács Gábor

Aki vidéken él, vagy kertes házban lakik, minden bizonnyal találkozott már a kártevők nyomaival a telkén. Tévhit, hogy a patkányok és egerek csak gondozatlan területeken, illetve a terménytárolókban, éléskamrákban telepednek meg. Ezzel együtt a mezőgazdasággal, növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó vidékeken egyre több lesz a patkány. Ezt tapasztalták a Patkányvadászok, akik a legnagyobb internetes közösségi oldalon mutatják be, hogyan lehet vegyszermentes módon irtani a patkányokat. A járatokba vadászgörényeket engednek, a földön pedig terrierek intézik el a menekülő patkányokat.

– A térképen jelzettnél a probléma jóval nagyobb – állítja Zrena Zita, a Patkányvadászok egyik tagja. – Ráadásul sok helyen az emberek együtt élnek a rágcsálókkal, nem foglalkoznak velük, vagy üvegszilánkot szórnak ki nekik. Ám ahol hatékonyan nem irtják ki a kár­tevőket, ott nem szabadulnak meg tőlük. A mai vegyszermentességre törekvő világban természetes módon is lehet irtani a rágcsálókat.

Egyre több hívás érkezik magánemberektől, Siófokon kimondottan megszaporodtak a megkeresések, állítja egy, a Balatonnál tevékenykedő rágcsálóirtó cég.

– A kisebb falvakban inkább saját maguk próbálják megoldani a problémát az emberek, de újabban már onnan is érkeznek hívások hozzánk – mondta Ludányi-Cene Anett, az ALK Kft. ügyvezetője. – Ipari rágcsálóirtó szert tartalmazó boxokat helyezünk ki. Ha kutya, cica, gyerek van a háznál, akkor olyan biztonságos csapdákat használnak, amelyeket nem tudnak felnyitni a háziállatok és a gyerekek. A tulajdonosokkal közös munkánk is van, mert ha a birtokon található farakás vagy elhagyatott rész, akkor azt érdemes kipucolni, hogy a patkányoknak ne legyen fészekrakó helyük.

Tízezer lakosra vetítve 2,7 a patkányészlelések száma Somogyban, míg Tolnában 3,2 és Békésben 7,2. A megyén belül Kaposváron 1,74 ez a szám, Barcson pedig 4,57.

Kiugróan magas a patkány­észlelések száma Szabáson, magas Kadarkúton és Böhönyén és Balatonszabadiban. Közepesnek mondható Nagyatádon. A megyei egértérképet böngészve azt az érdekességet fedezhetjük fel, hogy Balatonszemesen kiugró, Balatonlellén és Balatonbogláron pedig magas az egerekkel való találkozások száma.

A Patkányvadászok szerint a térképen jelzettnél jóval nagyobb a probléma, rengeteg betegséget terjesztenek a rágcsálók

Fotó: MW

Legfontosabb a türelem, mert a patkány rendkívül óvatos

A patkány- és egérirtó szerek hatékonyak, de a türelem a legfontosabb, figyelmeztetett erre Ludányi-Cene Anett. – A patkány ugyanis nagyon óvatos, ha kirakják a mérgeket, akkor is 4–5 nap eltelhet, amire belemegy a dobozba, és eszik a csalétekből – mondta. – Van egy felderítő a csapatban, ezért az új mérgeket úgy alakították ki, hogy később hasson, mert 3–4 nap múlva már a többi patkány is fogyaszt a méregből.

A Patkányvadászok viszont mérgek nélkül, természetbarát módon irtanak. Az ember, a kutya és a vadászgörény professzionális szinten együtt tud dolgozni egy célért. A patkányok rengeteg betegséget terjesztenek, melyek az emberre, a háziállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt nagyon veszélyesek. Törvényi kötelezettség is a patkányok gyérítése. A rágcsálókat az irtás mellett sem veszélyezteti a kipusztulás, hiszen rendkívüli az alkalmazkodó- és reprodukciós képességük, gyorsan szaporodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában