felkészültség

2021.07.19. 14:00

Fokozott a készenlét a jégesők miatt Somogyban

Fokozott készenlétben van Somogyban, és minden esetben bekapcsol, amikor térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer.

K. G.

Az országszerte 986 talajgenerátorból a felhőkbe ezüst-jodidot juttató rendszer általánosságban hatékonyan csökkenti a jégszemcsék méretét, mielőtt azok lehullanának. Ugyanakkor a határokon túlról érkező jéggel teli felhőzet, illetve a szupercellák ellen sehol a világon nem létezik hatásos megoldás, közölte a szolgálat.

Az országhatárokon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák esetében sem, ezek ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Az országos jégkármérséklő rendszer általános esetben hatékonyan mérsékli a jégkárokat, ezt a hároméves működtetése alatt a mezőgazdaságban bejelentett, jégeső okozta károk jelentős csökkenése is igazolja annak ellenére, hogy a klímaváltozás hatására nem csak Magyarországon az időjárás egyre szélsőségesebbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában