Minden napra Balaton

2021.07.22. 15:36

A címvédő RSM nyerte a Kékszalagot

Gyenge szélben rajtolt el Balatonfüredről az 53. Kékszalag Nagydíj. A Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Balatonfüred távot 556 hajó, több mint 2300 vitorlázója kezdte meg csütörtök reggel. Kövesse velünk estig élőben a küzdelmet!

Sonline

Balatonfüred, 2021. július 22. Az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezõnye rajtol Balatonfüreden 2021. július 22-én. A tókerülõ vitorlásversenyre 556 hajó nevezett. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

20:43

Megvédte címét az RSM és legénysége. Beértek a füredi célba. Másodikként percekkel lemaradva a Fifty-Fifty ért be.

Bővebb cikkel holnap jelentkezünk a nap és a későbbi befutók legérdekesebb történéseiről.

20:25

Északon a Fifty-fifty, délen pedig az RSM közelít a célvonalhoz. Mind a két katamarán elhagyta a Tihanyi-szorost, de még mindig szoros a verseny.

20:10

Egyre jobban közeledik a Fifty-Fifty és a címvédő RSM Balatonfüredhez, de megmondhatatlan, hogy melyik hajó nyeri az 53. Kékszalagot. Közben az utóbbi bő félórában az üldözők hátránya is jelentősen lecsökkent. A Nanushka Forestay, a Django, a Prospex, a Ribstory vagy a New Black Jack okozhat még meglepetést.

19:40

Gémesi Jóka csapatvezető a Fifty-Fifty kísérőhajójáról jelentette a kekszalag.reblog.hu-nak: – Jelenleg némi keleti szél fúj, de tulajdonképpen folyamatosan vadászni kell a szelet. Közben szemből érkezik a mezőny vagy inkább áll, mivel ebben a kevés szélben haladásról szinte nem lehet beszélni. Közben mögöttünk a horizonton feltűntek az üldözők is, úgyhogy akár még rosszul is elsülhet ez a szép nap, de bízunk benne, hogy nem így lesz és nagyon szurkolunk a fiúknak – árulta el Gémesi Jóka.

19:15

Tihanyhoz közeledve továbbra is az RSM és a Fifty-Fifty vezet és többször is csupán 50-60 méter távolságra volt egymástól a két hajó. Videó is készült az eddigi párharcról.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=2621878234773914

 

19:10

Az élmezőnyről készült videót osztott meg a Kékszalag hivatalos Facebook oldala.

19:05

A met.hu adatai szerint gyenge szél várható a keleti medencében. Itt mindenütt nagyon gyenge változó irányú szél fúj, nagyobb területeken szélcsend is van.

18:50

Izgalmas hajrára van kilátás, hiszen továbbra is szinte fej-fej mellett halad a Fifty-Fifty és az RSM. Balatonakalit elhagyva előbbi vezet és az előrejelzések szerint Balatonudvari magasságáig várható szél.

18:40

Hangulatvideó a siófoki szakaszról.

 

18:00

Ábrahámhegynél már több kilométeres előnyre tett szert a Fifty-Fifty a mögötte haladó RSM-mel szemben.

 

17:50

A siófoki kapunál kb. 250-300 hajó annyira összetorlódott, hogy szinte összeérnek a hajók és nem férnek át a két bója között. teljesen beragadtak.

17:30

Az első hét hajó ebben a sorrendben fordult Keszthelynél: RSM, Raiffeisen Fifty-fifty, New Black Jack, AUDAX Django, PreVital, Nanushka Forestay, MKB-Euroleasing Prospex.

Közben Ábrahámhegy magasságában a Triniteam katamarán hajó árbóctörést szenvedett. Jelenleg a mentésre várnak.

17:20

Az élmezőny már elhagyta a keszthelyi fordulót, közben pedig egyre többen érnek el a siófoki bójáig. Már több, mint 100 hajó hivatalos eredménye elérhető el a második mérőpponttól, míg keneséről 400 eredmény tekinthető meg ide kattintva.

17:10

A met.hu adatai alapján a siófoki és keszthelyi bójáknál szinte teljes szélcsend van. Nem lesz egyszerű dolga a mezőnynek.

 

16:45

Így nézett ki az élmezőny a Keszthely előtti szakaszon.

16:40

Néhány óra alatt négyszáz helyet javított pozícióján a Fantomasso nevű Asso vitorlás. A 443. helyről a 36. helyre lépett előre a hajó és legénysége. Érdekesség hogy a kormányos a többszörös világbajnok Majthényi Szabolcs.

16:15

Fifty-Fifty csapatvezetője, Gémesi Jóka az M4-nek elmondta: északi széllel jöttek át a hajók a Szigligeti-öblön, most Balatongyörök magasságában közel 180 fokos szélfordulóval déli szél érkezett meg, melyet az RSM reagált le a legjobban. – Ilyenkor fontos hogy a legénység ezeket a vitorlaváltásokat milyen gyorsan tudja lereagálni, másodpercek dönthetnek és 10-30 méteren belül is szélváltók találhatók ezen a szakaszon – árulta el a csapatvezető.

16:10

Az RSM Keszthelyhez közeledve jól taktikázott és elhúzott a sűrű élmezőnytől. A lemaradó hajóknak nem sikerült szelet fogniuk, így az RSM előnyre tett és tehet szert a következő szakaszon.

16:05

Szakemberek szerint eddig a mérsékelt szél tudott adni kisebb lendületet a hajóknak, de Keszthelyhez közeledve a nyugati öbölben gyenge szél várható. A hátralévő – légvonalban 60 kilométeres – távot az első hajók este 9-10 óra körül gyűrhetik le a balatonfüredi befutónál.

 

16:00

Mutatjuk a balatonfüredi rajt előtti pillanatokat képekben. Fotók: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló.

 

15:45

Badacsonynál jár az élmezőny. Az RSM vezet, de további három hajó szorosan követi. Az élbolyban kissé lemaradva a Prevital található még.

 

15:30

A siófoki bója top 25 hajójának eredményei ITT megtekinthetők.

 

15:00

A rajt előtti pillanatok a Veol.hu videóján:

Összefoglaló a délelőtti eseményekből:

Az AUDAX-Django jó rajtjának köszönhetően elsőként érte el a balatonkenesei bóját. Ezt követően sűrű volt még a mezőny, 11 óra körül a Djangot sorrendben az MKB-ProspexKaiser Kristóf, a Fifty-Fifty, a Black Jack, és a Prevital követte. Siófoknál az első hét hajó tíz percen belül hagyta el a bóját, akkor az RSM vezetett, majd a Tihanyi csőben is ők haladtak át először, de a küzdelem továbbra is szoros az élmezőnyben. Három óra előtt négy hajó alkotta az élbolyt: az RSM, a Fifty-Fifty, a Black Jack és a Nanushka fej-fej mellett haladt Révfülöp magasságában.

Az eseményt az M4 is élőben közvetíti ITT.

Kékszalag beharangozó

Csütörtök reggel kilenc órakor ismét szelet fognak a vitorlák, hogy a hajók elindulhassanak a hazai vitorlázás legnagyobb versenyén, az immáron 53. alkalommal megrendezésre kerülő Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. Akárcsak az elmúlt években, ezúttal is közel hatszáz hajó részvételére számít a verseny rendezője, a Magyar Vitorlás Szövetség, amely számos újdonsággal készül a nagydíjra, valamint az azt körülvevő fesztiválra. Az útvonal azonban nem változik: most is a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Keszthely–Balatonfüred távot kell teljesíteniük a hajósoknak, ami légvonalban 155 kilométer, de a szélviszonyok alakulásának megfelelően, ennél sokkal több is lehet.

A résztvevők számára negyvennyolc óra áll rendelkezésre a verseny teljesítésére, tehát szombat reggel kilenc óráig lehet érvényesen beérni a célba. A leggyorsabb hajóknak azonban ennek az időnek a töredéke is elég ahhoz, hogy áthaladjanak a célvonalon, ehhez azonban megfelelő erősségű szélre van szükségük. Tavaly nem volt szerencséjük az időjárással a versenyzőknek, hiszen igen gyenge szélben indultak el, így péntek hajnalban futott be a győztes hajó, az RSM2 Balatonfüredre. A Vándor Róbert kormányozta katamarán 17 óra 52 perc alatt teljesítette a távot. Ezzel messze elmaradt a tókerülő verseny eddigi rekordjától, amit a Fifty-fity nevű kétárbócos katamarán tart, amely 2014-ben döntötte meg saját rekordját, hiszen 7 óra 13 perces idővel ért célba.

Az elmúlt három évben egyébként mindig más nyerte az abszolút versenyt, ami egyben azt is jelenti, hogy remekül felkészült csapatok érkeznek a Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A szélcsendes idő a legmodernebb katamaránoknak sem kedvez, márpedig az elmúlt években mindig ez jellemezte a Kékszalagot, ezért az is izgalomra ad okot, hogy milyen időjárás fogadja majd a közel háromezer indulót.

A Kékszalag előtt idén is megrendezték a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj, 24. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, melyre 274 hajó legénysége adta le a nevezését, ami új rekordot jelentett. A szintén Balatonfüredről induló viadalt a Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte, második helyen a Team Black Jack, míg a harmadikon a Sailing Team RSM Hungary ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában