jégvihar

2021.07.28. 11:30

Kész a kárkörkép, az elmúlt egy hónap a helyreállításról szólt Somogyban

Nagyjából egy hónapja csapott le a jégvihar Somogyra. Az elmúlt hetek a károk felmérésével és helyreállítással teltek a jégverés sújtotta településeken.

Kovács Gábor

Kadarkúton több mint 300 ház rongálódott meg és 800 millió forint a kár. Van, ahol még javában zajlik a helyreállítás, máshol már csak néhány házon dolgoznak.

Ságváron a sportpályához vezető Sport utcát tarolta le a jég. A község 250 millió forintos kárt szenvedett. Azt is összeszámolták, hogy 256 fát döntött ki a szél, egy fát gyökerestől dobott egy házra, kettészakítva az épületet. Egy helyi meteorológus óránként 169 kilométeres szelet mért aznap. – Azóta nyolcvan százalékban helyreállítottunk mindent – mondta Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere. – Önkormányzati épületeinket csak kisebb kár érte, ezeket önerőből kijavítottuk. Kaptunk adományokat, a kaposvári önkormányzat félmillió forinttal támogatott bennünket.

Hetesen a falu középső részére csapott le a jég, 46 ház tetejét tette tönkre. Összesen 50 millió forint a kár, az önkormányzati épületekben csupán 150 ezer forint kár keletkezett. Kaposfőn 29 ház, közte öt önkormányzati épület károsodott. Megsínylette a természeti csapást az óvoda, a sportöltöző, a ravatalozó és két szolgálati lakás. A becsült kár meghaladja a 80 millió forintot. Kiskorpádon 11 épületet rongált meg a vihar, többnyire beázások és megbontott tetők maradtak utána. Felajánlásként kaptak bontott építőanyagokat, és a közmunkások is részt vettek a helyreállításban, már csak két házon dolgoznak.

Mezőcsokonyán 62 ingatlant tett tönkre a jégeső. A polgármester a kiosztott tetőfóliák mennyiségén is felbecsülte a kárt, melyet több mint 300 millió forintra tesz. Azóta a biztosító is felmérte a helyzetet, és ígéretet tett a fizetésre. Ám az összetört pala veszélyes hulladéknak számít, az önkormányzat gondoskodik az elszállításáról. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az önkormányzati kisbusz, melyet a polgármester vezet, már háromszor fordult a marcali lerakótelepen, ahova 58 kilométer hosszú az út. – Az önkormányzatok kedvezményt kaptak, így a hulladék kilóját nem 75, hanem csak 45 forintért rakhatjuk le – mondta Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere. – Azonban a költségek csak 40 napig férnek bele a vis maior keretbe. Nem tudom, ha letelik a 40 nap, honnan lesz rá pénz.

Még mindig dokumentálják a károkat Kercseligeten a július 18-ai villámárvíz és sár­lavina után. Építész szakértők felmérték annak a három háznak az állapotát, ahonnan ki kellett telepíteni a lakókat. Újabb vizsgálatra várnak egy negyedik ház esetében, ahol a folyosó mozdult el, mert a föld megcsúszott alatta. Mecseki János polgármester a kérdésünkre arról számolt be, hogy a legnagyobb kárt szenvedett Petőfi utcát azóta kiárkolták, mert egy markolót kaptak segítségül. Azóta is takarítják a hordalékot. A Máltai Szeretetszolgálat bútort oszt a rászorulóknak. Az összkár mértékének megbecslésére azonban nem mert vállalkozni a településvezető, mert szerinte a legnagyobb kár az utakban esett, és ezt még nem mérték fel. De szinte valamennyi ház beázott a vihar után a faluban.

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában