segítség

2021.07.14. 20:00

Könnyezve vette át az adományt az idős asszony, akinek tönkretette a házát a jégvihar

Összefogással igyekeznek enyhíteni a károkon Kaposfőn, miután a biztosítótól kapott pénz sok esetben nem fedezi a helyreállítás költségeit.

Kovács Gábor

Tóth Józsefné mindkét lábát megműtötték, ezért csak bottal tud járni. Otthon pihent éppen, amikor június 26-án lúdtojás nagyságú jégtömbök zúdultak az onduline-os tetőre, és szitává lyuggatták.

– Arra ijedtem fel, hogy az egyik szobába ömlött a víz – idézte fel a 71 éves asszony. – A károm összesen kétmillió forint lett, de ebből csak 1 millió 185 ezer forintot térített meg a biztosító. Nem volt tartalékom, mert 102 ezer forint a havi nyugdíjam, és ebből még a fiamat is támogatnom kell. Segítség nélkül képtelen lettem volna talpra állni, de így már meg tudom venni az anyagot. Az ács falubeli, ezért talán ad egy kis engedményt.

Ezekkel a szavakkal, sírva köszönte meg, hogy otthonában kereste fel a település vezetése és egy jótékonysági szervezet, hogy adományt hozzanak neki. A kaposfői önkormányzat 200 ezer forintos támogatása mellé a Rotary Club Kaposvár Egyesület még szintén 200 ezer forinttal segíti az idős asszonyt. Ábel Melinda polgármester, Deák István jegyző, a Rotary titkára, és Somogyvári Erika Rita, a Rotary soros elnöke adta át az összegyűjtött pénzt.

– Kevésbé ismert, hogy a kadarkúti jégkatasztrófa mellett Kaposfőn is sok kár keletkezett – mondta Deák István. – A faluban 26 ingatlan rongálódott meg. A képviselő-testület úgy döntött, hogy megpróbál segíteni, különösen azoknak, akiknek nincs biztosításuk. A legsúlyosabb eseteket választotta ki emelt összegű támogatásra, ennek megfelelően 200 ezer, 100 ezer, 75 ezer és 50 ezer forintos támogatásokról döntöttek a képviselők.

– A helyi szociális rendeletünkben külön passzus él a természeti csapásokra, ennek alapján kérhető támogatás – mondta Ábel Melinda. – Összesen 22 kérelem érkezett hozzánk, s szinte mindenkinek tudunk valamilyen összegű támogatást nyújtani. Hat önkormányzati épület teteje is megsérült, köztük van a polgármesteri hivatal, az óvoda, a sportöltöző, a ravatalozó és szolgálati lakás is. Az önkormányzat kára az előzetes becslések szerint 13,5 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában