tűzeset

2021.07.08. 13:50

Lángra kapott a gabona Lengyeltóti közelében

Körülbelül másfél hektáron égett a gabona a Somogy megyei Lengyeltóti külterületén, a Dózsa György utca közelében szerdán.

Sonline

Forrás: Katasztrófavédelem

A marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati és a buzsáki önkéntes tűzoltók oltották el a tüzet. Az egységek munkáját két erőgép is segítette.

Fotó: Katasztrófavédelem

Országosan a tűzoltókat idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, 60 százalékkal több volt a tarlótűz, és kazaltűz miatt is 32 százalékkal többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek, mint egy évvel ezelőtt.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.

Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.

Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.

A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.

A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.

A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.

A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.

A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.

Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.

Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.

A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában