Minden napra Balaton

2021.07.25. 11:30

Mélyen bele kell nyúlnia a tárcájába annak, aki nyaralót szeretne

Jelentősen megemelkedett a Balaton-parti nyaralótelepüléseken lévő épületek négyzetméterára. Szántódon 53, Balatonfenyvesen 38, Siófokon 25 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok, mint tavaly. Termálfürdőjének köszönhetően Igal és Csokonyavisonta is keresett település. Előbbin 32, utóbbin egy év alatt 20 százalékkal drágultak az ingatlanok.

Marosi Gábor

Teljesen átalakította az ingatlanpiacot a koronavírus-járvány. A használt lakóingatlanok iránti kereslet és a drágulás is megállt az elmúlt évben, a nyaralóépületek iránt azonban látványosan megnőtt a kereslet és ennek hatására a kínálati árak is elkezdtek emelkedni.

 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Somogyi Hírlapnak elmondta, a nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránt évek óta nagy az érdeklődés. Ennek egyik oka az lehet, hogy a koronavírus-járvány berobbanásáig a háztartások anyagi helyzete javult és többen tervezték, hogy második ingatlanként nyaralót vásároljanak. – A vírushelyzet ráadásul további „lökést” adott ennek a folyamatnak – mondta. – A járvány miatti több hónapos bezártság, a kijárási korlátozások miatt a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon – mondta Balogh László. – A pandémia hatása, hogy a nyaralóövezetek felkerültek az országos albérletpiacra. Sokan döntöttek úgy, hogy egy teljes hónapra bérelnek lakást, nyaralót a Balaton és a Velencei tó partján – tette hozzá a szakember.

Balogh László kiemelte, az országon belül a somogyi nyaralóingatlanok iránt érdeklődnek a legtöbben. Az ingatlan.com adatai szerint a Somogy megyei településeken az átlagos négyzetméterárak 138 ezer és 1 millió 220 ezer forint között vannak. A legtöbb helyen tavaly júniushoz képest emelkedtek az árak. Szántódon az átlagos négyzetméterár júniusban meghaladta az 1 millió 200 ezer forintot. Siófokon 772 ezer, Zamárdiban 925 ezer, Balatonfenyvesen 656 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy Somogyban nem csak a Balaton-parti települések kedveltek, hanem a helyi gyógyfürdők miatt Igal és Csokonyavisonta is. Előbbi településen az átlagos négyzetméterár 211 ezer, utóbbin 138 ezer forintra emelkedett egy év alatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában