magyarok kenyere

2021.07.16. 18:00

Milliónyi búzaszem segíti a magyarokat határon belül és kívül

Tizenegyedik alkalommal kezdődött meg a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program, amely keretében idén is több tízezer rászorulóhoz juttatják a Kárpát-medencében a lisztadományokat.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Idén harmadik alkalommal nyitották meg a somogyvári gyűjtőpontot. Tavaly közel három tonnányi búza gyűlt itt össze a helyi és környékbeli gazdáktól.

– Az a célunk, hogy legalább idén is ugyanennyi mennyiséget gyűjtsünk össze, hogy minél több rászorulót tudjunk segíteni – mondta el Gyenis Sándor, a gyűjtőpont vezetője. Hozzátette: idén hektáronként átlagosan 7 tonna búzát tudtak betakarítani, az aszály miatt egy közepes termés lett idén.

– Nem felhőtlen a 2021-es év a magyar agrárium számára – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott. Kiemelte: kétezer hektárnyi területre 170 gazda tett bejelentést fagykár miatt, majd pár hete a jégkár sújtotta Somogyot, hét településen 4750 hektárnyi területen okozott károkat az időjárás. Jelenleg aszálykár miatt 1450 hektárra jelentettek a szakhatósághoz károkat. – Több szállal kötődünk az agráriumhoz, számos osztályunk dolgozik együtt az agrárkamarával és idén is vállaljuk, hogy az adományok mielőbb rászoruló intézményekbe kerüljenek – mondta el Neszményi Zsolt.

Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke elmondta: tavaly 271 gazda 13 gyűjtőpontonon 31,4 tonna búzát adott össze. – Idén 15 gyűjtőpontra várjuk az adományokat, kezdeményezni fogom, hogy a lisztadományokból a koronavírus miatt árván maradt gyerekek is kapjanak – emelte ki Szabó Tamás.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara megyei elnöke arról beszélt, hogy a Magyarok Kenyere Program a nemzeti összefogás jelképévé vált. Elmondta: Somogyban évről évre több gazda csatlakozik adományozók táborába. – Ez több, mint egy jótékonysági akció, határon belül és kívül a nemzetünk összefogásának szimbóluma, a kenyér számunkra mindig is egy szakrális táplálék volt – emelte ki Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője. Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere kiemelte: a program révén megvalósul a határon túli magyarokkal való kapcsolattartás is, az önkormányzat is több zsáknyi búzával támogatja a programot.

Őszre már eljutnak a rászorulókhoz

A kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, és az ebből őrölt lisztből sütötték meg az augusztus 20-ai ünnepi kenyeret és cipókat. A megmaradt lisztet a Csaba testvér vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, az általuk nevelt több ezer gyermek 4 havi étkezésének támogatására. Idén tizenöt somogyi gyűjtőponton várják a búzával teli zsákokat, amelyeket július 1-jétől augusztus 20-ig lehet leadni. A búzával teli zsákok ismét Barcsra, Somogy egyetlen működő malmába kerülnek, ahol lisztté őrlik. Augusztus 14-ére kell elkészülniük, ekkor rendezik meg a megyei kenyérszentelés és összeöntés ünnepét Barcson. Szeptemberben juttatják a rászorulóknak a liszttel teli zsákokat. A Magyarok Kenyere Alapítvány a természetbeni adományok gyűjtése mellett pénzadományokat is fogad, valamint a személyi jövedelemadó egy százalékával is támogathatjuk a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában