átadó

2021.07.05. 17:30

Modern menedék vár a Gyertyánosi-parkerdő mélyén

Átadták a Sefag Zrt. kívül-belül megújult Gyertyános-völgyi kulcsosházát hétfőn délután. Az erdészeti társaság Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 21,5 millió forintból valósította meg a fejlesztést.

Góz Lilla

Kívül-belül megújult a Gyöngyvirág kulcsosház a Gyertyános parkerdőben. Modernizálták a szobákat, jól felszerelt konyha és étkező is várja a látogatókat. A ház szomszédságában egy nyitott, fedett filagóriát és tűzrakóhelyeket alakítottak ki, sőt egy kemencét is használhatnak az ide érkező turisták.

– Az erdő gazdasági és védelmi funkciója mellett nagyon fontos feladata a környezetében élő emberek pihenését szolgálni – kezdte köszöntőjét Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója. Kiemelte: a Gyertyánosi-parkerdőt 1973-ban alakította ki az erdőgazdaság és a kilenc parkerdőjük közül a leglátogatottabb, évente több tízezren látogatnak ide, hogy az erdei tornapályát, turista útvonalat, tanösvényt végigjárják, horgásszanak a tóban, megkóstolják a Négy testvér forrás vizét.

– A legnagyobb somogyi erdők állami kezelésben vannak, és mi sem bizonyítja jobban, hogy gondos gazda a Sefag Zrt., mint hogy az elmúlt két évben több mint száz hektár erdőt telepített és 2021-ben további 65 hektárt terveznek – mondta el Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: a teremtett világunk jövője múlik azon, hogy mennyi erdőt tudunk létrehozni. Az elmúlt másfél év járványhelyzete alatt az erdei környezet volt az egyetlen, ami biztonságos testi-lelki kikapcsolódást kínált.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: 2018 óta 98 kulcsosház újult meg a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével. – Ma már nem a süppedős vaságy, szúrós pokróc, dohos fürdő jellemzi a hazai turistaházakat, a Gyöngyvirág kulcsosház megfelel a mai kor kihívásainak – jegyezte meg a kormánybiztos. Kiemelte: az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztésekkel az a cél, hogy minél többet mozogjon a magyar társadalom, ami révén egészségügyi állapotuk is javul.

Kiaknázzák a Zselic kincseit

Gelencsér Attila, térség országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, hogy egy évtizeddel korábban csak a festői környezet volt meg a Zselicben, de a környezete kiaknázatlan volt.

– Mindenki próbált lépni, és az állami támogatásokkal megvalósult a hajmási szabadidőfarm, a csillagvizsgáló és épül a Zselicet átszelő kerékpárút is – sorolta a képviselő. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: azon dolgoznak, hogy az egykori vasútvonal mentén Kaposvárt Szigetvárral kerékpárút kötné össze, át a Zselic legszebb tájain. Somogyban egyébként 30 kulcsosház működik és a közelmúltban megújult a simonfai is, amely táborozó gyerekekkel népesült be.

Negyvenmillió forint támogatásból modernizálták a ház fűtési rendszerét, és napelem rendszert telepítettek hozzá. Újabb 27 millió pályázati és 3 millió saját forintból a konyhát újították fel, bővítették az étkezőt, kicserélték az ágyakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában