helyi kincsek

2021.07.30. 19:00

Örökbefogadókra várnak a nagyatádi szobrok

A Rinya menti kisváros legnagyobb művészeti értékének megóvása érdekében, valamint a helyi civil közösségek aktivitását elősegítendő indított kezdeményezést a Nagyatád Kulturális és Sport Központ.

Andricz Gabriella

Bármely helyi civil közösség örökbe fogadhat egy szobrot, vállalva annak gondozását és állagmegóvását.

– Az intézmény lehetőségei szerint természetesen eddig is gondozta a szoborparkba kihelyezett alkotásokat, azonban élettartamuk sajnos véges – mondta el Pünkösd Márton, az intézmény vezetője, aki arról is tájékoztatott, hogy ünnepélyes keretek közt lehet majd örökbe fogadni a szobrokat, melyekhez oklevél is jár, ami tartalmazza a szoborról szóló ismereteket is. – Természetesen az örökbefogadás jelképes, az örökbefogadott szobor tulajdonjoga nem száll át a közösségre – mondta –, de az alkotások mellé kihelyezett táblákon feltüntetik a szervezet nevét, jelezve ezzel a város iránti elhivatottságukat. A konzerválási folyamatokat tízalkalmas műhelyfoglalkozás keretei között sajátíthatják majd el az örökbefogadók szakemberek irányításával.

A még a hetvenes évek közepén létrehozott alkotótelep Somogy megye legjelentősebb művészeti központjaként írta be magát egykor a köztudatba, évekig Európa, Ázsia és Amerika különböző területeiről érkeztek alkotók a helyre.

Mint megtudtuk, a nagyatádi örökbefogadó akció során összesen harminc köztéri alkotás vár gazdára. – Tizenöt nemzetközi művész munkája mellett többek közt a magyar Hetey Katalin, Farkas Ádám, Vilt Tibor, Pauer Gyula egy-egy szobra is – hívta fel a figyelmet Pünkösd Márton igazgató.

Fotó: A. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában