harci felkészültség

2021.07.17. 14:00

Somogyi katonák tűzérségi tűz mellett, éjszakai rajtaütést is végeztek amerikai földön

A közelmúltban több somogyi katona érkezett haza az Ohiói Nemzeti Gárda gyakorlatáról. A kaposvári Koncsek Barna főhadnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Nyilvántartó Parancsnokság 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ érdekvédelmi beosztott tisztje is közel egy hónapot töltött a Louisiana állambeli Fort Polkban, ahol fotókat és videót készített a magyar és amerikai katonákról.

Góz Lilla

A kolumbiai hadsereg, az Ohiói Nemzeti Gárda tartalékosai és egy 143 tagú magyar kontingens hivatásos, szerződéses és tartalékos katonákkal vett részt a többhetes katonai gyakorlaton a Louisiana állambeli Fort Polk kiképzőbázison a nyár első heteiben.

– Már három esztendeje, 2018-ban született meg a közös gyakorlat ötlete, egy évre rá ősszel pedig megkezdődött a felkészülése a tartalékos katonáknak. A pandémia miatt azonban csak az idén sikerült ezt a nagyszabású, nemzetközi gyakorlatot megtartani – mesélt a szervezésről Koncsek Barna, aki először járt az amerikai kontinensen.

A százötven főben meghatározott létszámra összesen négyszázötvenen jelentkeztek, akik közül az orvosi alkalmassági vizsgálatok és a 2019-ben megkezdett hazai gyakorlatok során választották ki azt a századnyi erőt, akik végül kiutazhattak. Hozzátette: 4500 amerikai, 143 magyar katona állomásozott az éles helyzeteket szimuláló többhetes gyakorlaton.

Úgy látták el a feladataikat, mintha egy kitalált országban állomásoztak volna, reggel megkapták a napi újságokat, amelyeket direkt erre a gyakorlatra készítettek és saját pénznemet is létrehoztak. – Légicsapás, tüzérségi tűz, esti rajtaütés is volt a gyakorlótéren, ahol két héten át éltek a katonák harci körülmények között zuhany, WC-lehetőség nélkül, a 40–45 fokban, sokszor százszázalékos páratartalom mellett – emelte ki a főhadnagy. Megjegyezte: mindenben a segítségére volt az amerikaiak kommunikációs csapata és lehetősége volt napi szinten bejárni a gyakorlóteret, ahol dokumentálta az eseményeket. – A szövetségi erők parancsnoka egy magyar katonákból álló rajt jelölt ki saját védelmére, annyira elégedett volt a munkájukkal – mondta el Koncsek Barna.

– Ez az a bázis, ahol annak idején a vietnámi háborúra, délkelet-ázsiai hadszíntérre képezték ki az amerikai katonákat, területileg akkora, mint hazánkban egy kisebb megye. Van gyakorlótere és lakókörnyezete, ahol családok élnek. A főhadnagy elmondta: nagyon sok amerikai fiatal lép be az amerikai hadseregbe tartalékosként, mert támogatják a tanulmányukat és biztos megélhetést látnak benne. A férfiak mellett számos női katona is részt vett a gyakorlaton.

Ismeretségek, barátságok szövődtek, és rendfokozatot is cseréltek egymással. Mielőtt hazautaztak repülővel, egy napra New Orleansba vitték el őket, ahol megismerkedhettek a város egy szegletével. Koncsek Barnán kívül Somogyból Lehel Raymund tartalékos hadnagy, Szabó József főtörzsőrmester, Császár Csilla tartalékos törzsőrmester, Tóth Levente tartalékos főtörzsőrmester, Gesztics Adrián, tartalékos törzsőrmester és Ormai Bálint tartalékos őrmester vett részt a nemzetközi gyakorlaton.

A kaposvári főhadnagy sokat nem pihen, most Szolnokon dolgozik, ősszel pedig egyéves koszovói misszióba megy, ahol fotózni és videózni fog.

Fotók: Koncsek B.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában