nagy család

2021.07.22. 08:00

Száznál is több család története egy kötetben

Két év munka után elkészült Kovács Andor Ősi famíliák Vésén című helytörténeti kötete.

K. R.

A szerző, aki 1950-ben a településen látta meg a napvilágot és 25 évig élt Vésén, több mint 100 család gyökereit kutatta fel, hogy megszülethessen a hiánypótló kötet. – Egy közeli rokonom elkészítette a pati Bertókok családfáját és kutatni kezdte szülőfalujának történetét. Ő vezetett be a családfakészítés rejtelmeibe, anyakönyvi adatokat is kaptam tőle, indulásnak elkészített egy családfát a vései Takács (Burunc) famíliámról – mondta lapunknak Takács Andor, családfakutató. – Megtetszett az elfoglaltság és azon kaptam magam, hogy először hobbimmá, majd szenvedélyemmé vált az anyakönyvek böngészése és a családfák rajzolása. Apránként elkészítettem a vései Bertókok családfáit. Mostanra már több mint 100 családfarajzot készítettem. Ha összeilleszteném a tizenhárom Bertók családfát, akkor a megszületett gyerekek száma meghaladná a 2000-et.

Elsősorban eredeti anyakönyvekből és azok másolataiból dolgozott a kutató, több megyei és központi levéltárba is beiratkozott, hogy hozzájusson az adatokhoz. Két évvel ezelőtt, amikor Takács Andor Vésén előadást tartott kutatásairól, megszületett a gondolat: az anyagot kötetbe kellene rendezni. – Biztattak, hogy ne vigyem a sírba azt a sok információt, amit összegyűjtöttem. Nehezen szántam rá magam, mert nem egy szokványos dolog, hogy valaki 70 évesen írja meg első könyvét – mondta a szerző, aki két évvel ezelőtt látott neki az írásnak. Nem volt könnyű dolga, hiszen az időközben megszigorított adatkezelési törvény és a koronavírus-járvány is hátráltatta, de sok segítséget kapott egykori és jelenlegi véseiektől és az önkormányzattól, amely anyagilag is támogatta a könyv megjelenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában