sínen van

2021.07.01. 20:00

Újra zakatol a csisztai pályán a balatonfenyvesi kisvasút

Újra kisvasút köti össze Balatonfenyvest Buzsák-Csisztafürdővel. Az 1,7 milliárdos támogatásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően nyolc kilométeres szakaszt építettek meg újra.  

Turbéki Bernadett

Csütörtökön, tíz óra tíz perckor zötyögött be a Balatonfenyvesi Kisvasút éppen felújítás alatt álló állomásépülete elé a Csisztafürdőről érkező első szerelvény. A kedvelt gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépítette a MÁV. Ennek köszönhetően csaknem két évtizedes forgalomszünet után ismét járnak vonatok a régi vonalon.

– Hosszú évek után is emlékszünk arra a napra, amikor 2002–ben bejelentette a MÁV, hogy üzemszünetet rendel el a csisztai szakaszon – elevenítette fel kellemetlen élményét Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. – Bár nem értettünk hozzá, nagyon jól tudtuk, hogy az üzemszünet gyakorlatilag a vonal megszűnését jelenti – tette hozzá az újra megépített pályaszakasz átadóján.

– Ha egy hétköznapon ellátogatunk egy állomásra, egyre több túrázóval és utazni vágyó kerékpárosokkal találkozhatunk. Sokan érdeklődnek turisztikai szempontból a Nagyberek látványosságai iránt is. A pandémia ellenére volt olyan nap, amikor 1400 utas is a kisvasutazást választotta. A kisvasút a környezetében lévő természeti és egyéb attrakcióknak köszönhetően már egy komplex szolgáltatás része – mondta Kerékgyártó József, a MÁV vezérigazgatója, aki az esemény kapcsán tányérsapkát vett fel és tárcsájával zöld jelzést mutatott a szerelvénynek, amelynek ablakaiból új dimenzióból tekinthetünk a Nagyberekre.

Révész Máriusz 2017-ben „keresztapja” volt a kisvasút-fejlesztési programnak, helyette jöttem el – mondta Petényi Mirkó az AÖFK kommunikációs igazgatója, aki szerint a természet vonzerejét a kisvasutak is növelik, ám ha nem kapcsolódik más attrakciókhoz, nem él meg önmagában a lehetőség. A Balaton, a buzsáki fürdő és a látogatóközpont mind-mind potenciális turistacsalogatónak számítanak – sorolta a szabadidős lehetőségeket.

Az turizmussal kapcsolatos fejlesztések a csisztai vonallal nem készültek még el. Az állomásépületek is megújulnak az önkormányzatok jóvoltából. Fenyvesen már renoválnak, de Imremajorban és Buzsákon is hamarosan új állomásépületet kap a település.

– A helyi turizmusra vonatkozó „háromlábú szék” egyik lábát ezzel kifaragtuk. Vissza van a Fonyódot Buzsákkal összekötő kerékpárút és a fürdő fejlesztése, – mondta Móring József Attila a rendezvényen, amelyen elhangzott: akár százezer utast is várnak a szezonra.

A buzsákiak zeneszóval ünnepeltek.

Sokan vártak arra, hogy végre kipróbálhassák a megújult vonalat: a Nagyberek olyan területein visz az út, amelyek eddig csak azok számára váltak láthatóvá, akiknek arra volt dolguk, vagy túrázni mentek. A változatos táj új szemszögből mutatja be a Balaton északi partján lévő tanúhegyeket, mint például a Badacsonyt is. A szerencsések a változatos élővilágban is gyönyörködhetnek.

– Sok volt a „Tamáskodó”, ám a települések összefogtak a megvalósítás érdekében – mondta Kara Lajos, Buzsák polgármestere, miután rezesbandával és majorette csoporttal fogadták az első utasokat. Kara Lajos Orbán Viktor 2014–es szavaira emlékeztetett beszédében: „Magyarország, Európa gyógyító országa legyen!” Ehhez a tervhez a csisztai gyógyvíz is hozzátesz. A gyógyfürdő és Balatonfenyves között július elsejétől hat pár vonat szállítja majd az utasokat, amelyhez természetesen megújult a menetrend is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában