világvége hangulat

2021.07.18. 17:30

Villámárvíz öntött el több somogyi települést a vihar után

Több somogyi településen is súlyos gondokat okozott a szombati vihar.

Kovács Gábor, Kiss Kálmán

Villámárvíz öntötte el a falut a szombat esti vihar után, elárasztotta a házakat, megrongálta a hidakat. Két és fél óra alatt 280 (!) milliméter csapadékot mértek az Ady utcában, mondta a váratlan természeti csapásról Mecseki János polgármester a Somogyi Hírlapnak.

Minden irányból ömlött a víz, idézte fel a legnehezebb perceket. Az az áradat elöntötte a helyi vízműtelepet, vasárnap délelőttig volt csak vizük, délre lajtos kocsit vártak. Két teljesen elárasztott házból három embert kellett kimenekíteni, kettejüknek az önkormányzat biztosított szállást, a harmadikat rokonoknál helyzeték el.

Kercseligetről három embert kellett kitelepíteni, miután elöntötte a víz a falut, erősítette meg Óvári Timót, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. A szombat esti vihar után mintegy ötven bejelentést kaptak, a legtöbb riasztás Siófok térségéből érkezett. A legtöbb esetben kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak gondot, néhány helyen szivattyúzni kellett. Mosdóson az útra dőlt egy fatörzs, Toponáron pedig egy épületre zuhant egy másik fa. Kaposvárról is érkezett néhány riasztás, de arról a tűzoltóknak nincs tudomásuk, hogy lakások áztak le az eső után a megyeszékhelyen.

Marcaliban ugyan már nagyon várták a csapadékot, mivel hosszú idő óta nem volt kiadós eső, és a növények, de főleg a pázsitok, amelyeket nem öntöztek igencsak kiégtek a rendkívüli kánikulában az elmúlt hetek alatt. A hétvégére ígért zivatar végül nagy mennyiségű csapadékot hozott, miközben borsó méretű jég is esett, amely a fákat, bokrokat és a veteményeket is megtépázta kissé. Annak ellenére, hogy a föld száraz volt, Marcaliban is gyorsan megteltek – főleg az alsóbb részeken lévő – utcai árkok, és a víznyelők sem tudták azonnal befogadni a jelentős vízmennyiséget; ezért több helyen felgyülemlett, illetve tócsák és vízátfolyások keletkeztek.

A Hősök terét átszelő Kátyó-pataknak például a szakiskola és a vasbolt között lévő szűrőrácsa annyira eltömődött a sok uszadék fű, növény, illetve ágak következtében, hogy szinte gátat képezett, s medre majdnem teljesen megtelt, csak nagy nehezen tudott a víz utat törni magának. Szerencsére azonban nem öntött ki, mivel a felhőszakadás nem órákon át tartott és végül a hegyből lezúduló csapadék el tudott folyni, illetőleg az aszályos föld képes volt utólag elnyelni a hirtelen lezúduló csapadékot. Az elvonuló zivatarra szerencsére estére már csak a komor felhők és az itt-ott letört ágak, lehullott levelek, valamint a feldöntött útjelző táblák nyomai emlékeztettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában