csillagmustra

2021.08.12. 09:00

A National Geographic térképére is felkerült a csillagpark

A zselici csillagparkot ajánlja felfedezésre a National Geographic; „Felfedezőnek születtünk!” címmel különleges történelmi, kulturális és természeti kincseket mutatnak be, melyhez egy térképet is készítettek a kalandvágyó világjárók számára.

Lapat Lili

Fotó: LANG ROBERT

A térképet bárki bővítheti, szerkesztheti, valamint megoszthatja kedvenc helyeit, saját felfedezéseit másokkal. A NatGeo maga is ajánl felfedezésre izgalmas helyszíneket, s ezek egyike a zselici csillagpark.

– Egyértelmű elismerés számunkra, hogy éppen a zselici csillagparkot ajánlják a számos magyarországi csillagászati ismeretterjesztő hely közül – mondta lapunknak Mosoni László, a csillagvizsgáló vezetője. – Leginkább a nyári szezonban vonzza a látogatókat a csillagpark, de távcsöves bemutatóink mellett a zselici dombok és a közöttük vezető erdei túrák is legalább ennyire vonzóak. Sokan a 25 méter magas faszerkezetű kilátóért és a lélegzetelállító zselici látványért látogatnak el ide, persze, ha már itt vannak, a csillagokkal is megismerkednek ezen a fényszennyezéstől mentes vidéken.

A csillagász elmondta: a 2015-ben nyílt létesítmény évről évre egyre nagyobb hírnévre tesz szert, naponta akár háromszázan is megfordulnak náluk, hogy megcsodálják az éjszakai égboltot.

– A városiasodással ugyanakkor egyre növekszik a fölösleges fénykibocsátás, ami a csillagos égbolt vizsgálatát is nehezíti. Az évek során a csillagpark fényszennyezésének mértéke is változott, valamennyivel rosszabb lett – hangsúlyozta a csillagász. – Sajnos a pandémia alatt sem csökkent a fényszennyezés mennyisége.

Érkeznek a Perseidák

Minden év augusztus közepén csodálatos meteorhullásnak lehetünk szemtanúi, amelyért még inkább érdemes felkeresni a zselici csillagparkot. Ezeket a fényes meteorokat – a Perseidákat – szabad szemmel, távcső nélkül is megfigyelhetjük, feltéve, ha tiszta az ég. Erre a legalkalmasabb hely természetesen a csillagvizsgáló, ami mesterséges fényektől mentes, védett területen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában