somogy bora

2021.08.09. 17:00

A szőlőhöz alakítja a nemes borok stílusát

Somogy ebben az évben is megválasztotta a legjobb borát. A Balatonlellei Borhéten több kategóriában is díjazott nedűt mutatott be Podmaniczky Péter. A családi borászatban éppúgy meghatározó munkája, mint a Rádpusztai Szőlőbirtokon, és a közelmúlt nagy kárt okozó jégviharai sem törték meg lendületét.

Barkóczy László

Fotó: Nemeth_Levente

Sajnos a legutóbbi jégeső alaposan megtépázta ültetvényeinket, főleg Rádpusztán – emlékezett vissza Podmaniczky Péter. – Elsősorban az Irsaiban és a chardonnay-ban tett kárt a jég. Vannak fiatal ültetvényeink, ahol még nem fásult meg a szár, ott különösen nagy a kár, szinte az összeset vissza kellett vágni. A rendbehozatallal egy évet vesztettünk ezeken a termőterületeken – összegzett.

Podmaniczky Péter tavaly költözött vissza a Balaton partjára. Egész életében borásznak készült. Dolgozott Badacsonyban a Varga Pincészetben, Balatonbogláron a Törleynek, majd Budapesten borászati vezetőként a Bognár Pincészetnek is. De a visszatérése sem a pihenésről szólt.

– A Podmaniczky Pincészetben is dolgozom, édesapámat segítem tanácsokkal, ha szüksége van rá. Emellett a Rádpusztai Szőlőbirtok 90 hektáros ültetvényein a birtokgazdai teendőket is ellátom – osztotta meg velünk feladatait a fiatal szakember. Nem véletlen tehát, hogy a családi pincészet Terefere nevű rajnai rizlingjéért, mely elnyerte a Somogy Bora kitűntető címet, és a Rádpusztai Szőlőbirtok chardonnay-jának járó Somogyi Hírlap bora elismerést is, ő vehette át nemrégiben.

A borász a különleges nedű értékelésénél elmondta, hogy Somogy Bora a kőröshegyi lankák szőlőiből készült. Erre a területre eleve ritkán ültetnek rajnai rizlinget, inkább az olaszrizlinget részesítik a gazdák előnyben. De Péter édesapja a telepítéskor úgy döntött, rajnait fog termeszteni. Az eredmények pedig őt igazolták.

– A terület nyugati fekvésű, a talaj nagyon jó, meszes, ásványos földdel – részletezte Podmaniczky Péter. Szerencse, hogy a termőterület és a feldolgozó is közel van egymáshoz, így szállításkor nem törnek meg nagyon a szemek. A szőlő feldolgozása aztán már klasszikusnak mondható. A kitüntető Somogy Bora díjon túl ez a bor sok más elismerést is begyűjtött. – Nemrég egy országos versenyen, ahol a kilenc díjazottból hét bor tokaji volt, egy külföldi, és különlegességével a mi rajnai rizlingünk is befért – büszkélkedett.

Podmaniczky Péter teljesen érthetőnek tartja azt is, hogy a Rádpusztai Szőlőbirtok chardonnay-ja is elnyerte lapunk díját. Véleménye szerint a rádi dűlő a borvidék egyik legjobb területe. De mint kiemelte, ennek a bornak a megalkotásában inkább elődjének, Nikl Olgának volt hatalmas szerepe, „ő fogta a kezét a bornak”.

Kevésbé kedveli a sokat ígérő borokat, jobban bízik a magas savtartalomban

A borász személye is meghatározhatja egy-egy bor jellegzetes karakterét, a pincészet termékválasztékát. Podmaniczky Péternek ezzel kapcsolatosan is nagy tervei vannak.

– Szeretném továbbra is követni a hagyományokat – avatott be terveibe. – Alapvetően kevésbé kedvelem a nagyon parfümös, sokat ígérő borokat. Azt hiszem, inkább részesítek előnyben egy magasabb sav- és alkoholtartalmú, nemesebb bort. Míg a multiknál elsősorban a marketing határozza meg az íz- és termékkínálatot, addig a kisebb borászatok, mint amilyenekben én is dolgozom, építhetnek a borász stílusára, terveire. Szükségesnek tartom, hogy legyenek könnyű boraink, mint az Irsai, vagy egy jó rozé, ahol dominálhatnak a gyümölcsös ízjegyek, de arra törekszem, hogy azért az általam elképzelt borok is megjelenjenek a kínálatban. Úgy érzem, hogy párhuzamosan haladva a borászat egyedi stílusával, ez is létrejöhet hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában