csellengők

2021.08.17. 14:00

A szülői figyelemért a világ vége sincs távol

Nyáron szinte minden évben megszaporodik az eltűnt, csellengő gyerekek száma. Sok felügyelet nélkül maradt gyermek számára a nyár kalandot jelent, ráadásul a digitális eszközök terjedése csak megkönnyíti a szökést, ha erre amúgy megvan a szándék.

Kovács Gábor

2020-ban a megye rendőrkapitányságain több mint 600 körözést rendeltek el kiskorúak eltűnése miatt, ez a szám az előző évhez képest 14 százalékos csökkenést mutat. A visszaesés szembetűnőbb, ha a korábbi éveket tekintjük, 2018-ban ugyanis 792 körözést rendeltek el kiskorúak eltűnése miatt, míg 2017-ben 813-an tűntek el.

Az összes eljárás 94 százaléka a kaposvári, marcali és fonyódi rendőrkapitányság illetékességi területén levő gyermekotthonokból, gyermekvédelmi intézetekből engedély nélkül eltávozó, illetve az eltávozásról vissza nem térő neveltek eltűnése miatt indult. Az eltűntek nagy részének tartózkodási helyét 1-2 héten, maximum egy hónapon belül kiderítik, vagy önként visszatértek az otthonba.

A tíz év feletti gyerekeknek a nyár a szabadságot jelenti, de hogy ez a szabadság mekkora, ez a szülőktől és a családi közegtől függ, figyelmeztet Mátraházi Tibor, kaposvári iskolapszichológus. Egy elhanyagoló szülő nyáron hajlamos még inkább szabadjára engedi a gyermekét. Ám tűnjön bár engedetlennek egy kamasz, ha kiskorától erre tanítják, általában mégis beépülnek az értékrendjébe a normák.

– Az eltűnések oka lehet többek közt egy rossz jegy vagy bizonyítvány, esetleg családi problémák, veszekedések, vagy a gyermekvédelmi intézményben megromlott viszonyok, megváltozott helyzetek, esetleg kalandvágy, ifjúkori szerelem – sorolta Orbán Zoltán őrnagy, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Az intézeti neveltek általában oda szöknek, ahonnan kiemelték őket. A körözések elrendelésekor nem különböztetjük meg a családból, illetve az intézetekből eltűnteket.

Az eltűnések megelőzése érdekében a szülő próbáljon olyan viszonyt kialakítani a gyermekével, mely a kölcsönös bizalmon alapul, hívta fel a figyelmet a rendőrség. Legyen nyitott a gyermeke problémáira, hallgassa meg, adjon neki mintát és tanácsokat, így jó eséllyel elkerülhető, hogy barátokhoz, esetleg idegenekhez fordul segítségért.

A kortárs csoport az első mintaadó

A kortárs csoportok mintaadó ereje elsöprő erejű, már tízéves kor után sokkal jobban befolyásolják a gyermeket, mint a szülők intelmei, fejtette ki Mátraházi Tibor iskolapszichológus. – A veszély abból fakadhat, ha nem sikerül beépíteni a normákat a gyerek értékrendjébe. Különösen nagy a veszély, ha nincs ott a normaadó, vagyis a szülő. A városi gyerekekre több veszély leselkedik ezen a téren, mert egy falusi közeg, ahol ismerik egymást az emberek, inkább biztosít védőhálót. Speciális eset, ha egy felnőtt csábítja rosszra a gyereket, de az sokszor már büntetőjogi kategóriába esik. A virtuális világ terjedése miatt nem lesz kevesebb az eltűnt gyerek, sőt a digitális eszközök terjedése információs szabadságot is ad egy szökés megszervezéséhez. A nyári táborok azonban jó elfoglaltságot biztosítanak a csellengő gyerekeknek, és augusztus második felében már megkezdődhet a felkészülés az iskolába visszaszoktatásra, mert szeptemberben már teljesen más napirend és terhelés vár a nebulókra – mondta Mátraházi Tibor.

Fotóillusztráció: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában