videó!

2021.08.25. 17:30

Díszdiploma emlékeztet a több évtizedes pedagógusi pályára

Díszokleveleket adtak át szerdán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán. Az arany-, vas-, rubin- és gránitdiplomákat azok vették át, akik legalább ötven évvel ezelőtt végeztek pedagógusként.

Marosi Gábor

Összesen 117-en kaptak díszoklevelet, 27-en személyesen vették át a különböző fokozatot. Az egykori hallgatók közül egyvalaki 75 évvel ezelőtt szerzett diplomát, neki postán juttatták el az ezért járó gránitoklevelet.

A 85 éves szabási nyugalmazott pedagógus Rozina Zoltánné Arany Katalin a vasdiplomáját vette át szerdán. Kérdésünkre válaszolva elmondta, pedagógus családba született, ahol tizenegyen választották ezt a pályát. – Az én édesapám 1918-ba került Szabásra kántortanítónak és azóta folyamatosan, több mint száz éve abban a községben tevékenykedik a családunk – mondta Rozina Zoltánné Arany Katalin.

– Negyven évig tanítóként dolgoztam Szabáson az összevont iskolában. Az első évemben az első, a második és a negyedik osztályt tanítottam, összesen 52 gyermeket. Miután nyugdíjba mentem az önkormányzatnál kaptam állást gyermekjólétisként. Azért szerettem gyerekek között lenni, mert én egy nagy családból jövök. Édesapámék sokan voltak testvérek, nekem is volt hét testvérem, a közvetlen családból tizenegyen választottuk a pedagógusi pályát. Azt kell mondanom, hogy ez a hivatás öröklődik a családunkban – tette hozzá a nyugalmazott pedagógus.

Szommer Imréné ötven évvel ezelőtt végzett Kaposváron. Az eseményen az aranyoklevelét vette át. A pedagógus 38 évig dolgozott Szekszárdon a Babits Mihály Általános Iskolában. Elmondta, olyan időszakban tanította a gyerekeket, amikor a fiatalok még akartak is tanulni. Hozzátette, nagyon sok jó képességű diákot oktatott, akikkel több versenyre is eljutottak az elmúlt évtizedekben. Az öregdiákokat Józsa Krisztián, a MATE Neveléstudományi Intézetének igazgatója is köszöntötte, majd felidézte a régi somogyi pedagógusképzést, de beszélt a jelenlegi oktatásról és a kaposvári egyetem átalakulásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában