Helyi közélet

2021.08.24. 17:30

Ha nem óvjuk a talajt, a kizsákmányolás visszaköszön

Az ország minden tájáról érkeztek résztvevők a somodori precíziós talajtérképezési továbbképzésre. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense a találkozón egyebek mellett felhívta a figyelmet arra is, ha továbbra sem vesszük figyelembe az adottságokat és nem talajvédő művelést alkalmazunk, akkor teljesen kimerítjük a földeket.

Góz Lilla

Különböző talajszelvényeken mutatta be Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense, hogy egy-egy művelt táblán belül mennyiféle kőzet, talajtípus található meg. – Jól látszik, hogy vannak benne apró mangánszemcsék, vasat viszont nem nagyon látunk – mutatta a kiásott homokos, löszös erdőtalaj szerkezetét Dobos Endre.

Többtucatnyian ellátogattak Somodorba, hogy a gyakorlati képzésen mindent megtudjanak a hazai talajtípusokról. Pongrácz Máté helyi gazdálkodó két éve találkozott a szakemberrel, aki azóta már számos vizsgálatot végzett azokon a területeken, amelyeken növénytermesztéssel foglalkoznak. – Nagyon sok hasznos információt kaptunk a talaj állapotáról, szerkezetéről – mondta el Pongrácz Máté. – Szeretnénk ezek ismeretében olyan precíziós gazdálkodást folytatni a jövőben, amivel kíméljük a földjeinket, hogy még sokáig tudjunk rajtuk dolgozni.

A talajtípusok meghatározása mellett a talajszintek egymásra épülését, kémiai, fizikai, biológiai és hidrológiai jellemzőit is tanulmányozza Dobos Endre. – Csak ezen a közel százhektáros területen három nagyon eltérő talajképző kőzetet találtunk, legalább hétféle talajtípust azonosítunk, és emiatt nem könnyű ezt a területet művelni – emelte ki a szakember. Hozzátette: sajnos országszerte nem a talajadottságok határozzák meg, hogy milyen növényt termesztünk, hanem a gazdasági környezet.

 

A dunántúli területek jó termőhelyi adottságokat mutatnak

– A mai agrotechnika mellett bármit megoldhatunk, olyan mértékű vegyszer-, energia- és gázolaj-túlhasználás van, mintha már mesterséges felszínen dolgoznánk – mondta el Dobos Endre. – Emeljük a bevitt táp­anyagot, így a növény fejlődni fog, ám van egy súlyos probléma: ezzel óriási nyomást helyezünk a talajra és pusztítjuk, így egy idő múlva a kizsákmányolása vissza fog köszönni.

Az egyetemi docens szerint mielőbb talajvédő művelést kell alkalmazniuk a gazdáknak, hogy hosszú távon is gazdálkodni tudjanak. Dobos Endre megjegyezte: a dunántúli területen található talajtípusok országos szinten nem kiemelkedőek, de kiegészítve a jobb klimatikus adottságokkal jó termőhelyi adottságokat mutatnak.

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában