skywalker

2021.08.25. 09:00

Kertbe esett a kaposvári diák szondája

Ismét egy ballont engedett a légkörbe Vámosi Flórián a Vega Csillagászati Egyesülettel együttműködve. A Vega 4-re keresztelt szonda augusztus 12-én szállt fel Őrimagyarósdon (Vas megye) az egyesület nyári táborából.

Góz Lilla

Nem mindennapi látvány fogadta azokat, akik pár nappal ezelőtt Őrimagyarósdon jártak. Egy fehér ballont láthattak, amely egyre magasabban szállt.

– Tavaly egy fényképezőgép, egy kamera, egy sugárzásmérő és egy egyszerű nyomkövetés volt benne, idén két kamera és egy újszerű nyomkövetés lett elhelyezve a szondában – mondta el Vámosi Flórián, aki társaival már nem először vizsgálja egy ballon segítségével a légkört. Kísérletük célja az volt, hogy az előző indítás során mért magaslégköri radioaktivitással kapcsolatos adatok kontrollmérése megtörténhessen. Az indítás a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Magaslégköri radioaktivitás és porszennyezés kutatása sztratoszférikus ballonkísérletekkel című projektje keretében valósult meg a Vega Csillagászati Egyesülettel együttműködésben.

Vámosi Flórián és Hegyi Norbert, a Széchenyi István Egyetem doktorandusza közösen fejlesztette ezt a szondát, a tavalyit új egységekkel látták el. A szonda fedélzetére egyébként került három féldecis pálinka, fotó üstökösről, csillagvizsgálóról, valamint egy tappancsos hupikék törpike is. A ballon 2,5 órán át volt úton és legalább 36,5 ezer méter magasra emelkedett, ahol a tágulás következtében szétdurrant. Magyarszerdahely mellett ért földet egy családi ház mezőszéli kertjében.

Így fest a Balaton 8 km magasból a felengedett ballon fotóján.

A nyomkövetés rádiós jeleit a ballonhoz viszonyítva legtávolabb 742,7 kilométerre vették Németországban. A szonda repülését a táborból többen követték vizuálisan a csillagászati célú felszerelésükkel. Vámosi Flórián megjegyezte: folyamatban van a szonda adatainak kiértékelése, amely segítségével a magaslégköri sugárzást is mérni tudták több tízezer méter magasságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában