irsai szüret

2021.08.25. 14:00

Kevesebb szőlő miatt borúsak a boglári gazdák

Megkezdődött az Irsai Olivér szőlőfajta szürete a Balatonboglári Borvidéken. A szőlészek, borászok szerint az idei termés mennyisége nem lesz kiemelkedő. A napokban szükség lenne még egy kis esőre, ami enyhítené a talajból hiányzó átlagosan 100 milliméter csapadékot.

Góz Lilla

Európa-szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye szedésével. Mint megírtuk, az idén augusztus 11-én Ordacsehiben kezdődött a szőlőfajta géppel történő szüretelése. A napokban pedig már szedik az Irsai Olivér szőlőfajtát a Balatonboglári Borvidéken.

– A mennyiség biztosan kevesebb lesz a tavalyihoz képest, az aszály miatt beszáradtak a bogyók; kaptunk augusztus elsején jeget is egy heves zivatarral – mondta el Koltai Tamás, a Koltai Pincészet borásza. Hozzátette: az előrejelzések szerint átlagosan harminc százalékkal kevesebb Irsait tudnak szüretelni a természeti károk miatt.

– Évek óta már kombájnnal szüretelünk, ezekkel a modern gépekkel gyorsabb a szedés és kézi munkaerőt sem nagyon találni – mondta el a szőlősgyöröki borász. Koltai Tamás elmondta, 14–15-ös jelenleg az Irsai Olivér mustfoka, amelyből bort készítenek és a szőlőből vásárolnak tőlük a környékbeli pálinkakészítők is.

– Azt már most látjuk, hogy a szemek kiteltek, egészségesek a fürtök, a minőséggel nincs probléma, de a mennyiség elmarad a korábbihoz képest – mondta el lapunknak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, aki a napokban kezdi meg egy hektárnyi Irsai-ültetvényén a szüretet. A borász hozzátette: a korai és a középérésű fajtákkal nincs nagy gond. – Nálunk tapasztalható vad- és jégkár, valamint a napokban nagy szükség lenne még esőre, átlagosan 100–150 milliméter csapadék hiányzik – jegyezte meg Légli Ottó. A Balatonboglári Borvidéken 3300 hektár, a hat borvidéket összefogó Balatoni Borrégióban csaknem 10 ezer hektárnyi területen foglalkoznak szőlőtermesztéssel.

Több forrás jut bormarketingre

A hazai szőlő-bor ágazat a koronavírus-járvány negatív hatásainak rövid és középtávú kezelése érdekében a pincészetek támogatásáról, valamint az állami bormarketing-program forrásainak jelentős megemeléséről döntött a kormány – jelentette be a napokban Nagy István agrárminiszter. A vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelők részére nyújtott támogatást 2020 után idén is igényelhetik majd az érintett pincészetek. Ehhez 1,5 milliárd forint támogatási keretet biztosít a szaktárca. Az erről szóló miniszteri rendelet szeptember elején jelenik meg, a támogatást pedig októberben kell majd kérelmezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában