betakarítás

2021.08.28. 18:23

Leszüretelték az első komlóültetvényt Kastélyosdombón

A komló szüretelésével, szárításával és pelletálásával is megismerkedhettek azok, akik ellátogattak Kastélyosdombóra a hétvégén. Az Ökumenikus Segélyszervezet Erdődy-kastélyparkjában egy hektáron termesztik a sör egyik alapanyagát, jövőre viszont már 14 hektárról takarítják be a növényt.

Marosi Gábor; [email protected]

Három évvel ezelőtt a Sonline is ott volt az első komlóültetvény telepítésénél Kastélyosdombón. Mostanra érett be másodjára a termés a dél-somogyi településen.

Traktorral szüretelték le a több méter magasra nőtt komlótobozokat. A munkafolyamatra néhány tucatnyian voltak kíváncsiak. A Segélyszervezet egyik munkatársa lépésről lépésről ismertette, hogy a növény miként jut el a termőföldről egészen a feldolgozó üzemig. A munkások rutinosan mozogtak a sorok között, a földekről már másodjára takarították be a komlót.

– Azért működünk együtt a Heinekennel, mert az általuk előállított sörben nincsen magyar komló, viszont nagyon szeretnének hazai alapanyagot felhasználni az italhoz – mondta Lehel László. – Jelenleg ott tartunk, hogy van egy hektárnyi komlóültetvényük, amelyik másodízben terem. Az Agrárminisztérium támogatta az elképzelésünket. Látták, hogy ez jól működik, ezért is döntöttük úgy, hogy újabb területeken telepítünk komlót. Jövőre összesen 14 hektáron terem majd a sör egyik alapanyaga, ezért mondhatom, hogy a komló magyarországi fővárosává kezdünk válni – tette hozzá Lehel László.

Geert Swaanenburg a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója az eseményen elmondta, a kastélyosdombói komlót a Soproni 1895 premium lager sör alapanyagaként használják fel a jövőben. Hozzátette: a Soproni sörök alapanyagának 85 százaléka Magyarországról származik.

 

Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, tíz évvel ezelőtt kezdték el a munkát Kastélyosdombón. Olyan krízishelyzetben lévő családoknak adtak esélyt, akiknek nincsen fedél a fejük fölött. Sokan a településen tanulták meg a háztáji gazdálkodást és később önálló életet kezdtek a faluban, vagy a környék településein. Lehel László kiemelte, ahhoz, hogy a programjuk jól működjön munkahelyeket teremtettek. Korábban létrehozták a sajtműhelyt, gyógynövény központot építettek és kialakították a komlóültetvényt is.

A második szüret örömére családi napot és jótékonysági rendezvényt is tartottak Kastélyosdombón. A szervezet térségi központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban a világszínvonalú zenei program mellett termelői piac, sport- és gyermekprogramok, valamint ismert stand up előadók műsora várta a közönséget.

A családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzte meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnöke, Lados Péter, a Heineken Hungária Zrt. Sopron Sörgyár sörfőzőmestere és Katona Csaba történész részvételével.

Erősödtek a gazdálkodói közösségek

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, példaértékű az Ökumenikus Segélyszervezet, a Heineken és az Agrárminisztérium együttműködése, mert munkát és lehetőséget ad az embereknek, ami elengedhetetlen a vidék felemelkedéséhez. – A kastélyosdombói modell mintaszerű és olyan amely az agrárium több területén alkalmazható – hangsúlyozta Feldman Zsolt. – Magyarországon ötmillió hektáron gazdálkodnak, s van kétmillió hektár erdő. Az ország nagy részét valamilyen formában az agrárium keretein belül művelik. Az utóbbi tíz évben sokat fejlődött a mezőgazdaság. Erősödtek a gazdálkodói közösségek és mindezek segítségével olyan térségek léptek a fejlődés útjára, amelyek megszenvedték a rendszerváltozást követő időszakot – mondta az államtitkár. Feldman Zsolt hozzátette, a vidékfejlesztési támogatások miatt soha nem látott mértékű források kerülnek a gazdaságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában