járványügy somogyban

2021.08.30. 14:00

Oltással biztosítják be a jelenléti oktatást a megyében

Elkezdték oltani a 12 év feletti diákokat Somogyban is. A tanulók Pfizer vakcinát kaptak. Az iskolai oltásokat azért is szervezték meg országszerte, hogy biztonságosan kezdődhessen el a tanév és végig jelenléti oktatás keretében tanulhassanak a fiatalok.

Marosi Gábor; [email protected]

A kaposvári Gárdonyi Géza Tagiskolába 57 olyan diák jár, aki 12 évnél idősebb. Közülük többeket már korábban beoltatottak, az elmúlt hetekben 12-en jelezték, hogy szeretnének védettséget szerezni a koronavírus ellen. A tanulók hétfő reggel az Erdősor utcai gyermekorvosi rendelőben kapták meg a vakcinát.

Szarka Levente nyolcadik osztályos diák érdeklődésünkre elmondta, a családjával közösen döntötték el, hogy beoltatja magát. Nem szeretné elkapni a vírust, ráadásul ingyenes a vackina, ezért is élt a lehetőséggel – tette hozzá. Egy másik diák, Barta Patrik nem örült az oltásnak. Kérdésünkre válaszolva elmondta, édesanyja szerette volna, ha védetté válik, ezért regisztráltak.

A gárdonyis diákoknak Bognár Márta házi gyermekorvos adta be a koronavírus szövődményei elleni oltást. – Nagyon fontos a védőoltás, ez az egyetlen mód, hogy megakadályozzuk ennek a betegségnek a terjedését – hangsúlyozta. – Az lenne a jó, ha az összes pedagógus és tanuló be lenne oltva, akkor a jelenléti oktatás folytatódhatna. A Covid megbetegedés sokkal súlyosabb szövődményeket okoz, mint egy védőoltásnak az esetleges mellékhatása, amitől egyes szülők félnek – tette hozzá Bognár Márta.

A 12 év feletti általános és középiskolásokat még augusztus 31-én kedden, valamint szeptember 2-án és 3-án is oltják majd. Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott elmondta, a járványügyi védekezés és a magas átoltottsági arány lehetővé teszi a jelenléti oktatást, ennek ellenére nagyon fontos, hogy az iskolakezdés előtt még többen szerezzenek védettséget. Neszményi Zsolt hozzátette, az oltásra regisztrált 12 év feletti somogyi diákok több mint nyolcvan százaléka már megkapta a vakcinát.

Nem éri hátrány, aki nincs beoltva

A somogyi iskolák pedagógusai sokat dolgoztak augusztus végén azért, hogy minden 12 évnél idősebb tanuló családjával felvegyék a kapcsolatot. Bódog-Csek Judit, a Gárdonyi Géza Tagiskola intézményvezetője elmondta, voltak olyan családok, akiknek gondot okozott az oltási regisztráció, ezért az iskola is segített a jelentkezésben. A szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola dolgozói is minden családot megkerestek az elmúlt hetekben. Pusztainé Lukács Anett igazgató megkeresésünkre elmondta, mintegy félszáz tizenkét évnél idősebb tanulójuk van, közülük csak két szülő jelezte, hogy szeretné beoltatni gyermekét. Az intézmény vezetője kiemelte, több család azért mondott nemet a vakcinára, mert nem lehet tudni, hogy az oltás hosszútávon milyen hatással lesz a gyermekükre. Pusztainé Lukács Anett hozzátette, természetesen semmilyen hátrány nem éri azokat a diákokat, akik nem kérték a koronavírus-elleni vakcinát.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában