Járványügy Somogyban

2021.08.04. 09:42

Oltással kezdődik a tanév, felmérik a hajlandóságot

A somogyi iskolákban is felmérik azt, hogy mennyi szülő szeretné beoltatni a tizenkettedik életévét betöltött gyermekét a nyár végén.

Marosi Gábor

Nyírbátor, 2021. május 13. Az asszisztens előkészíti a vakcinát, mielőtt beoltanak egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója lapunknak elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kérésére a napokban kezdték el ennek felmérését. A családokat a digitális oktatás során használt csatornákon (online felület, e-mail, sms) keresztül próbálják elérni.

– A Kodály-iskolában jelenleg 186 olyan tanulónk van, akik már betöltötték a tizenkettedik életévüket – mondta a főigazgató. – A felmérés a hatodik, a hetedik és a nyolcadik osztályosok családját érinti. Ezt a munkát a hozzánk tartozó tizenegy intézményben az osztályfőnökök és több pedagógus is segíti. Azt kértem a munkatársaimtól, hogy augusztus hatodikáig jelezzék, hogy náluk pontosan mennyi tanuló igényli a védőoltást. A vakcinát augusztus 30-án és 31-én kapják meg a diákok – tette hozzá a kaposvári általános iskolák főigazgatója.

Szabóné Kudomrák Zsuzsanna azt is elmondta: semmilyen hátrány nem éri majd azokat a tanulókat, akik nem lesznek beoltva a tanévkezdésig. Azonban minden szülőnek azt javasolják, hogy oltassák be gyermeküket, mert ha a járvány újból felüti a fejét, akkor majd nagyobb eséllyel tudják legyőzni a vírust. A főigazgató hozzátette, több olyan családról is tudnak, ahol a szülők már beoltatták a 12 évesnél idősebb gyermeküket.

Pusztainé Lukács Anett, a szőlősgyöröki Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola igazgatója azt mondta a Somogyi Hírlapnak: az intézménybe mintegy harminc olyan fiatal jár, aki már elmúlt 12 éves. A diákok szülei közül azonban eddig senki sem kérte a nyár végi védőoltást.

Az igazgató hozzátette: úgy tudja, a családok többsége azért mondott eddig nemet a vakcinára, mert nem tudják, hogy az oltás hosszú távon milyen hatással lesz gyermekükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában