magányos fészek

2021.08.04. 14:00

Összefogtak a kadarkútiak az apa nélkül maradt gólyafiakért

A jégverés pusztította el a hím gólyát Kadarkúton, az anyamadárnak jól jön az emberek segítsége. A tojó ugyanis nem hagyja őrizetlenül a fészket, így hogy félárván maradtak a fiókák a vihar után.

Kovács Gábor

Vödörből etetik az árván maradt kisgólyákat Kadarkúton. A teniszlabda nagyságú jégdarabok a június 26-ai viharban halálra sebezték az apamadarat, de a gólyafiókák nem maradtak támogatás nélkül, mert összefogtak értük a környéken élők.

Kovács Natália Kossuth Lajos utcai háza ablakából látta, ahogy a madarat agyoncsapták a nagy jégdarabok. Natália először azt hitte, hogy az ő utcájuk gólyája pusztult el, de hamar kiderült, hogy a Nagy utcai gólyapár hímje nem élte túl a jégvihart. Három fiókát hagyott félárván, akiket ugyan óv az anyagólya, de egyedül kevés táplálékot tud szerezni.

– Mivel a szülők felváltva járnak táplálék után, nem hagyják a fészket őrizetlenül, ezért aggódtunk a kölyökgólyák miattuk – mondta Kovács Natália. Felvették a kapcsolatot a Madárvédő Egyesülttel, tőlük azt a tanácsot kapták, hogy a felnőtt gólya etetését kell megoldani, mivel ő eteti a kicsiket.

A gólyafészek a Nagy utcában a Mámor lovasudvar szomszédságában található. A gólya az udvar állandó látogatója. Ezért oda helyezték neki vödörben az eleséget, csirkebelsőséget és halat. Kellett egy bő nap, mire az anyagólya először felfedezte az etetőt. A Mámor lovasudvar tulajdonosai, Takács Gyuri és Szellár Emese figyelték, hogy sikerül-e. A Messenger gólyacsoportba folyamatosan töltötték fel a videókat arról, amikor az anyagólya végre megtalálta az eleséget.

Sok a hasonlóan sérült madár országosan is, mondta Molnár Marcell, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának elnöke. A nagy szárazság miatt sok fészekből kidobták a fiókákat, mert nem tudták etetni. Ezután a jégeső is gyilkolta a fiókákat és a felnőtt madarakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában