helyi borok

2021.08.07. 15:30

Pincétől pincéig vitte a vendégeket a lovas kocsi a böhönyei szőlőhegyen

A boglári borvidék utolsó hegyvonulata Böhönyéhez tartozik. A helyi szőlősgazdák mindig jól szerepelnek a borversenyeken, s most úgy döntöttek, megkóstoltatják, mijük van. Nyolc pincészet boraiból adott kóstolót a Böhönyei Borbarátok Köre szombaton.

Turbéki Bernadett

Pincészettől pincészetig járt a lovas kocsi a vendégekkel a böhönyei szőlőhegyen szombaton. – Szeretjük a jó borokat, gyakran sétálunk a szőlőhegyen, tetszik a kezdeményezés – mondta Moldován Melinda, aki még kislányát is magával hozta a pinceközi kirándulásra.

A „Nyitott Pincék” rendezvényt hagyományteremtő céllal hívták életre a helyi borászok, akik 2004-ben alapították meg a Böhönyei Borbarátok Körét. Akkor ötvenketten csatlakoztak a társasághoz, napjainkban negyvenkét taggal működnek.

– Ezen a területen a Festeticseknek volt pincéjük, akik tudták, hova kell szőlőt telepíteni. Még ma is állnak a szőlőhegyen azok a házak, amelyekben azok laktak, akik a szőlőt megművelték – mesélte Tamás Szabolcs, a Böhönyei Borbarátok elnöke. – Hernesz Imre és édesapám volt a közösség megálmodója, 1999–től borversenyeket is rendeztek, borászbált is tartottak. Ez a rendezvény az évek során olyan nagyra nőtt, hogy két éve már túljelentkezés miatt nevezéseket kellett visszamondanunk.

Nagyot változott mára a böhönyei szőlőhegy. A Festeticsek egykori Nagypincéjét éppen felújítják. Beck Zoltán a szombati rendezvény ötletgazdája decemberre ígérte a tatarozott és kibővített épület átadását. A szombat sem maradt átadóünnepség nélkül. A fiatalember egy három évvel ezelőtt indított fejlesztés végére ért. Egy hetven négyzetméter alapterületű, wellnessrészleggel is rendelkező vendégházat hozott létre egy kis pincéből.

– Elérzékenyülés és könnyek nélkül nem tudok beszélni az elmúlt évek történéseiről. Budapesten tanultam, dolgoztam, és amikor kérdezték az ottani barátaim, hogy honnan származom, gyakran hívtam el ide őket a borászokhoz. Bejártuk a szőlőhegyet, közben gyakran feltették nekem is a kérdést, hogy miért nincs itt egy kis pincém – mondta Beck Zoltán, aki egy negyven négyzetméteres épületet vásárolt a szőlőhegyen, amelynek alapterületét mára megduplázta.

Széles a kínálat a szőlőhegyen

– Öt esztendeje meghalt a párom, utána döntött úgy a család, hogy eladjuk a pincét. Most azt látom, hogy a lehető legjobb kezekbe került a terület – mondta Répási Lászlóné, akit az új gazda arra kért, a felújított épület előtt vágja át a szalagot. – Rengeteg emlék köt ide, nem lehet könnyek és meghatódás nélkül beszélni erről a helyről – tette hozzá.

A böhönyei borászok elsősorban az otelló és a delovári fajtákból készítenek borokat, de – mint mondták – haladnak a korral, így a cabernet, a kékfrankos, a merlot és az oportó is megtalálható ma már a kínálatukban.

A fehérborok közül pedig a chardonnay, a rizlingszilváni, és a pinot blanc kerülhet a talpas poharakba ezen a borvidéken, amelynek nedűit a környező településeken már jól ismerik, mostantól azonban messzebb is megmutatnák, hogy meddig nyúlik a híres Dél-balatoni borvidék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában