Járványügy Somogyban

2021.08.11. 14:00

Sinopharmra Pfizer; várjunk négy hónapot a harmadik oltással

Augusztus óta igényelhető a harmadik koronavírus elleni oltás. Több somogyi idősotthon lakója megkapta a napokban az újabb vakcinát, és egyre többen érdeklődnek a háziorvosoknál is. Európában először nálunk vált elérhetővé a harmadik oltás.

Góz Lilla

Idősek és fiatalok egyaránt megfordulnak a Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontjain. – Fontosnak tartom, hogy mielőtt a negyedik hullám elkezdődik, addigra felvegyem a harmadik oltást is – mondta el az egyik kaposvári nyugdíjas, aki a két Pfizer után ismét mRNS-vakcinát kapott.

Egyre többen érdeklődnek a háziorvosoknál is, hogyan kaphatják meg az oltást. – Múlt héten 12 beteget oltottunk Pfizerrel, a hétre húszan jelentkeztek nálunk – mondta el Veress Zsolt balatonfeny­vesi háziorvos. Hozzátette: azt tapasztalják, hogy az idősebb korosztályból jelentkeznek a legtöbben. – A kínai Sinopharmot kapták korábban, és erre oltunk Pfizerrel – jegyezte meg a háziorvos. Kiemelte: javasolja a betegeinek az oltást, ugyanis az izraeli adatok szerint, akik felvették a harmadik vakcinát, náluk megtízszereződött az ellenanyagszint. Megjegyezte: a második oltás után négy hónappal van lehetőség az újabb vakcinát felvenni, de orvosi javaslatra ettől el lehet térni.

A fonyódi Zsiga Csaba a múlt héten kapta meg a harmadik oltását. – Az orvosaim tanácsára két AstraZeneca-oltást követően most Pfizert kaptam, fontosnak tartottam, hogy újraoltassam magam, ugyanis melanoma betegséggel küzdök, és nem szeretném, ha a koronavírus esetleg hátráltatná a gyógyulásom – mondta el a fonyódi kerékpáros.

Regős Judit kaposvári háziorvosnál is többen érdeklődtek már, hogy szeretnék felvenni a harmadik oltást. – Első körben az idősebbeknek és a krónikus betegeknek ajánlom a harmadik vakcinát, ugyanis a fiatalabb korosztály az elmúlt 1-2 hónapban kapta meg oltását, és javasolt, hogy négy hónapnak le kell telnie a második oltás után – mondta el a háziorvos.

Európában először Magyarországon vált elérhetővé a harmadik védőoltás felvétele, ami a delta mutáns terjedése miatt kiemelten fontos. Az újabb oltás beadása a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s covid-igazolás esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában