gyászhír

2021.08.06. 12:33

„Siszti” átsétált a lélekkapun...

Életének 89. évében elhunyt Simon László, a budapesti Somogyiak Baráti Körének egykori titkára, majd elnöke, aki 5 esztendeje adta át a stafétát a fiataloknak.

L. S.

Aki ismerte, az tudja: büszke volt somogyi gyökereire, s a megyeszékhelyre, amelynek köztéri szobrot ajándékozott: Kling József Lélekkapuját azok emlékének szánta, akik Fodor Andrással, a mérei dombok szülöttének kedves sorával vallották: „nem legenda a föld, melyből vétetünk, törvény, hogy itt születtem”. Néhány napja Siszti átsétált a lélekkapun, s csak bízhatunk abban, hogy már magához ölelte a Teremtő. Szülőföldjéért szó szerint élt-halt; bámulatos szervezőkészségével, „szent konokságával” szinte „sokkolta” körtársait, ám ennek köszönhető az a gyümölcstermő örökség, melyből somogyi települések sora és az idén 40 éves baráti kör tagsága egyaránt profitált. A kör rendszeresen kirándult Somogyba, az itteni települések küldöttsége gyakran vett részt fővárosi rendezvényeken, hogy újfent példát adjon somogyiságból, és mindenekelőtt: értékekből, melyek nélkül Somogy nem lenne Somogy.

A körnek a rendszerváltás idején lett tagja, és e civil szervezet országos unikummá vált. Lenyűgöző az a rendezvénysor és előadói gárda, amely az elmúlt 4 évtizedet jellemezte, s ebben elévülhetetlen érdemei vannak Simon Lászlónak, akinek tevékenységét több alkalommal elismerték. 2004-ben Somogy Polgáraiért-díjat kapott a megyei közgyűléstől, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének társelnökeként, valamint a Somogyiak Baráti Köre elnökeként bronz érdemkeresztet vett át 2009-ben. Aktív volt túl a nyolcvanon is, felújíttatta az ősei által emelt kőkeresztet Kaposváron, s azon munkálkodott, hogy a kör elhunyt tagjainak sírja méltó legyen nevükhöz.

Temetése augusztus 27-én Budapesten, a Szervita téri Szent Anna-templomban lesz.

Címkék#gyászhír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában