Balaton körtúra

2021.08.23. 20:00

Tandemen tekerik körbe a Balatont egy hét alatt

Huszonöt tandembicikli huszonöt párossal, melyek egyik tagja látássérült.

likeBalaton

Nekik a kormányosra kell hagyatkozniuk, így tekerik körbe a Balatont egy hét alatt a Mozdulj! egyesület szervezésében.

– 2015–óta járok segíteni, már az elején összebarátkoztam Ferkóval, akivel évek óta együtt bringázunk, és nem csak a Balaton körül – mesélte Osoha László.

– Gyermekkoromban sokat bicikliztem, aztán egy hosszú szünet jött, nem sportoltam semmit, és a végén már 116 kilót nyomtam – mondta Oláh Ferenc, aki Lászlóval év közben akár kétezer kilométert is összeszed biciklizéssel. – Fogyni szerettem volna, ezért kezdtem el újra biciklizni.

– Tizenöt éve bringázom, de ide második alkalommal jöttem segítőnek – mondta Nagy Adrienn, aki Sarkadról érkezett. – Bevallom, nagyon fárasztó egy ilyen túra, mert folyamatosan instruálni kell a mögöttem ülőt, hogy döccenő jön, hajtsa le a fejét, vagy éppen meg fogunk állni. A társaság egy hét alatt Balatonfüredtől a kiindulási pontig biciklizik, útjuk során készítenek néhány flashmobot, amelybe a bámészkodókat is bevonják, és a tandembiciklizést is ki lehet próbálni.

Tizenegy évvel ezelőtt egy baráti társaság kezdte tizenkét fővel a Balaton körbetekerését. A túrának olyan sikere volt, hogy úgy döntöttek, másokat is elvisznek magukkal.

– A családunk úgy szocializálódott, hogy mindig tettünk valamit másokért – mondta Tálos Mariann, a túrát szervező egyesület elnöke. – Létrehoztuk a Mozdulj! egyesületet, mert ebben a formában jobb hatásfokkal tudtunk már dolgozni. Az első évben hét tandembiciklivel indultunk, idén már huszonöttel mennek a párok, a segítőkkel együtt összesen hetvenen veszünk részt a túrán.

– Néha természetesen adódnak nehézségeink, mert nem egyszerű szponzorokat találni, és az egyre bővülő létszám miatt a koordináció is bonyolultabb, de mindig sikerül áthidalni a nehézségeket, akár egy defektet, ami minden túrán elér bennünket – tette hozzá Tálos Mariann. likeBalaton

Fotó: Turbéki B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában