új központ

2021.08.13. 20:00

Tető alá hozzák a gyermekmentő szolgálatot

Megkezdődött a Magyar Gyermekmentő Alapítvány mentési központjának építése. A tervek szerint a 40 millió forintos beruházás októberre készül el és a jövő nyári szezonban már innen indulnak segíteni a gyermekmentők.

Góz Lilla

Tavaly nyár végén tették le a bázis alapkövét a gyermekmentők mentési központjának. A koronavírus-járvány miatt azonban a munka csak később kezdődhetett meg.

– Az alapozás vége felé tartunk, a következő lépés a tetőszerkezet kialakítása és nyílászárók berakása lesz, továbbá az épületgépészet, a burkolás, és a végén pedig a bútorok beszerzése következik – mondta el Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai vezetője. Hozzátette: régi vágyuk volt, hogy egy olyan központ épüljön, amelyben van vizsgáló, olyan kocsibeálló, ahol tölteni tudják az eszközöket, egy raktár, amelybe a berendezések elférnek, továbbá mosóhelység és szállás is biztosított a mentősöknek, orvosoknak.

Az építőanyagok egy részét felajánlásként kapták a Masterplasttól, a vállalat munkaerővel is segít az építkezésen, valamint adományokból és az adó egy százalékos felajánlásából tudják finanszírozni a 40 milliós beruházást. – Sajnos folyamatosan drágulnak az építőanyagok, ezért egy virtuális téglaadományozási kampányt indítottunk, amely révén bárki segítheti a bázis építését, amit nagyon köszönünk – tette hozzá Gesztes Éva. Kiemelte: a jövő évi nyári szezont már az új mentési központban kezdhetik majd. Idén június elején Balatonlellén a tizennegyedik szezonjukat kezdték meg a gyermekmentők. Egész nyáron a város és 60 kilométeres körzetében segítik a mentők munkáját.

Sikeres volt az újraélesztés

A tavalyi szezonban a legtöbb esetben közúti balesetekhez, allergiás megbetegedés miatt riasztották őket. 2021-ban eddig 250 esetben hívták segítségül a gyerekmentőket, s több alkalommal sikeres újraélesztést is végrehajtottak. Az idei nyári szezonban augusztus végéig teljesítenek szolgálatot. Az önkormányzat évek óta apartmanszobákat biztosít, amiben a szervezet munkatársai lakhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában