terelés

2021.08.10. 11:30

Traffipaxot és fekvőrendőrt szeretnének a fürediek a forgalom miatt

Jelentősen megnövekedett a forgalom az elmúlt hetekben Kaposfüreden. A 67-es út bővítése miatt a Balaton és Kaposvár irányába közlekedőknek át kell haladniuk a településen, mert az elkerülő szakaszon megkezdődött az átépítés. A fürediek a város segítségét kérik, a NIF Zrt. forgalomelterelése miatt nem tudnak pihenni.

Góz Lilla

Hétfőn reggel egy 13 kérdésből és javaslatokból álló kérést vittek be a kaposvári városházára a kaposfürediek, amelyet 690-en írtak alá. Bíró Katinka, az aláírásgyűjtés egyik szervezője lapunknak elmondta: fix traffipax kihelyezését és fekvőrendőr kialakítását kérték, valamint egy zebrát is szeretnének az óvodánál.

– Három személyautó fér be az óvoda előtti parkolóba, és a megnövekedett forgalom miatt nem könnyű átmenni az úttesten, főleg most, mikor ennyi kamion is közlekedik az úton – tette hozzá az édesanya. – Szeretnénk több parkolót is a Benedek Elek Tag­iskola előtt.

Bíró Katinka hozzátette: azért most fordultak az önkormányzathoz, mert bíznak abban, hogy a szeptemberi iskolakezdésre javaslataik megvalósulnak és biztonságban juthatnak majd el gyermekeik az oktatási intézménybe.

Amióta elkészült a 67-es gyorsforgalmi út, azóta látványosan lecsökkent a forgalom a településen. Július közepén viszont folytatódott a beruházás, és így megváltoztatta a forgalmi rendet a NIF Zrt. A 61-es és a 67-es út találkozásánál lévő északi körforgalomtól a Kaposfüred és Magyar­egres közötti körforgalomig lezárták az utat. Az érintett szakaszt a következő több mint másfél évben kétszer két sávossá bővítik majd. Az útépítés ideje alatt a járműveknek Kaposfüreden keresztül kell közlekedniük, s a falura eresztett járműforgalomból hamar elegük lett a lakóknak. Horváth Zoltán közvetlenül a főút mellett lakik a családjával. – Mióta ide terelték a forgalmat, nincs nyugtunk. Végül leköltöztünk a szőlőhegyre, ahol egy nyári lakot alakítottunk ki, hogy nyugodtan tudjunk pihenni – mondta el lapunknak.

Korlátozó tábla és ellenőrzés

Nagy Attila, a füredi részönkormányzat elnöke lapunknak elmondta: a településen élők érdekében hetek óta folytat tárgyalásokat az illetékesekkel. Ugyan a NIF Zrt. lezárása miatt állt elő a helyzet, de az önkormányzat próbál segíteni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelezte, hogy a részönkormányzat kérésékre reggel 7 és este 17 óra között 30-as sebességkorlátozó tábla lesz kihelyezve, és ígéretet kaptak, hogy szigorúbban ellenőrzik a rendőrök is itt az autósokat. – Évekig csend volt, teherautót és kamiont csak akkor láttunk, ha célirányosan Kaposfüredre jött. Bízom benne, hogy őszre csökkenni fog a forgalom – tette hozzá az önkormányzati képviselő. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a 67-es út kaposfüredi szakaszának teljes bővítése várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be. A nyolcmilliárdos beruházás részeként Kaposfüreden az Állomás utcánál felüljárót is építenek, melyet nemcsak az autósok, hanem a kerékpárosok is használhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában