emberség

2021.08.11. 20:00

Végrehajtó fenyegeti a kómás asszonyt

Gyermektartást követel egy nyolcadik éve éber kómában fekvő barcsi nőtől a férje. A beteget az édesanyja ápolja, de közben a kilakoltatás fenyegeti őket.

Kovács Gábor

Varga Katalin egy második emeleti barcsi panellakásban már a nyolcadik évét tölti éber kómában, miután 2013-ban egy jóindulatú agydaganatot eltávolító műtét után bakteriális fertőzést kapott a kórházban. Pislogással kommunikál, és a szemével követi a szobába lépők mozgását. Édesanyja, Kistaj Éva pelenkázza, fürdeti és naponta ötször eteti egy szondán át. Segítsége nincs, sőt a nagymama és a kómában fekvő lánya több mint 400 ezer forint tartozást halmozott fel. Ezt nem tudják kifizetni az ápolási díjból, munkát pedig Kistaj Éva nem tud vállalni az egész napos gondozás mellett.

A végrehajtó már bejelentkezett náluk. – Szóhoz sem jutok a döbbenettől, hogy a földön fekvőbe még így belerúgjon valaki – panaszolta lapunknak Kistaj Éva, aki már 2018-ban is segítségért fordult a Somogyi Hírlap olvasóihoz. – A vőm a bíróságon beperelte a lányomat gyerektartásért, engem pedig rokontartásért. A végrehajtók áprilisban jelentkeztek nálunk, azóta a határidő lejárt, és minden hónapban 20 ezer forinttal nő a tartozásunk.

Varga Katalin a két gyermekét azóta nem látta, amióta kómába esett. A lánya hamarosan nagykorú lesz, a fia a 17. életévét töltötte be. Bár az apjuk korábban nem élt velük, a tragédia után magához vette a gyerekeket. Azóta még a nagyszülői láthatásra sem hozta el a testvéreket, mert a nagymama szerint bosszúhadjáratot folytat ellenük. Ennek része a bírósági per is.

Az óriási nehézségek ellenére mostanában remény is költözött a család életébe, mert egy orvos arról tájékoztatta Kistaj Évát, hogy a lánya hamarosan rehabilitálható lehet. Egy speciális barcelonai kezelés, mikrosebészeti eljárás segíthetne rajta. A külföldi útra azonban nincs pénzük, csak álmodhatnak róla. Az éber kómában fekvő lányát gondozó édesanya igyekszik erős maradni, de egyre inkább megviseli a bezártság, hiszen hosszú éveket töltöttek együtt a kis, levegőtlen lakásban. Az első években Varga Katalin még sokat nézte az ajtót és sírt, amikor szóba kerültek a gyerekei, vagy a régi videókon meghallotta a hangjukat. Nem elég, hogy nem láthatja őket, most még a törvény betűje szerint a nagybeteg anya a magatehetetlen állapota ellenére gondoskodni köteles a gyermekeiről, hiszen azokat a másik házastárs, vagyis az apa neveli. Az éber kómában fekvő nő fizetne is, ha tudna. A csapdából nem látnak kiutat.

Aki szeretné segíteni a családot, és támogatni Katalint, a következő bankszámlaszámon teheti: 11773432-00972259-00000000.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában