furcsa szabályozás

2021.08.03. 11:30

Veszélyes növénynek minősítené az Európai Unió a levendulát

A gyógynövény jelenleg hazánkban is reneszánszát éli. Termőterületei turisztikai látványosságot, családi programokat biztosítanak, felhasználása pedig széles körben elterjedt, többféle termékben lelhetünk rá.

Turbéki Bernadett

Keksz, szörp, fagyi, sajt, szappan, illatpárna, illóolaj; hosszan sorolhatnánk azokat a termékeket, amelyek levendula felhasználásával készülnek. Hazánkban eddig is szigorúan vették az összetevők megjelenítését, ám az Európai Uniónak ez nem elegendő: veszélyes növénynek minősítenék a gyulladáscsökkentésre és a megfáradt idegek nyugtatására használatos gyógynövényt. Emiatt a döntéshozók szándéka szerint az eddiginél több és részletesebb információ kerülne fel a címkékre. Az új szabályozás értelmében a levendula illóolajra például figyelmeztetést kellene írni a benne lévő allergének miatt.

– Nekem még nem teljesen világos, mit is szeretne az EU – mondta a somogysárdi Sipos Ádám, aki hat éve foglalkozik komolyabban levendulatermesztéssel. – Szörpkészítésnél eddig is ráírtuk a termékre, hogy miből mennyit tartalmaz. Azt azonban elképzelni sem tudom, hogyan fogják felmérni az összetételt, hiszen szedéskor gyakran látunk különbséget ugyanazon a fajtán belül is. Egyes bokrokon már szedéskor is érződik, hogy jobban ragadnak, mert magasabb az illóolaj-tartalmuk, mint a két bokorral mellette lévőnek.

Szabó Lajos, a kőröshegyi levendulás vezetője szerint az EU-intézkedés elsősorban Franciaországot érinti majd, és a francia nagyüzemi levendulatermesztést. Kőröshegyen elsősorban turisztikai látványosságnak szánják a levendulakertet.

– Nem vagyok biokémikus, de azt tudom, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni, így a levendula használatát sem. A levendula gyógynövény, régóta ismert orvosilag a gyógyhatása. Van azonban olyan hibridfajtája is, amelyet csupán illatosításra használnak. Drasztikus lépésnek tartanám, ha teljesen beszüntetnék a levendulatermesztést, ám az nincs ellenemre, ha az allergén anyagokat fel kell tüntetnünk a készítményeken. Korrektnek tartom – tette hozzá Szabó Lajos.

Sokba kerülhet majd az elemzés

Sipos Ádám szerint elképzelhetetlen, miként mérik majd fel az allergének mennyiségét és összetételét a gyógynövényben.

– Eddig is meg kellett felelnünk a bürokráciának, ám ha még több papírmunkát kell végezni, nem lesz időnk az ültetvénnyel foglalkozni – mondta a levendulatermesztő. Franciaországban nemcsak a ráfordított idő, hanem a vizsgálatokkal járó anyagi ráfordítás sem tetszik a termelőknek.

Fotó: B. Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában